Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hotový blázinec! Tatry sú zahltené turistami: Onemiete, keď zbadáte FOTO z cesty na Rysy

Preplnená turistická trasa na Rysy
Preplnená turistická trasa na Rysy (Zdroj: Facebook/This is Slovakia, Alex Mohler)

POPRAD – Priaznivé počasie prilákalo do Tatier aj tento rok mnoho turistov. Inak tomu nebolo ani minulý víkend, pri ktorom zaznamenal Tatranský národný park enormné množstvo turistov. Aj keď nešlo o rekord, v polstoročnej histórii ide o deviate najvyššie číslo.

Podľa tlačovej správy Tatranského národného parku najviac návštevníkov tento rok navštívilo Popradské pleso. Druhý augustový štvrtok tu napočítali v rámci inventúry 4180 ľudí. Ďalších 148 ľudí vyšlo k Popradskému plesu na bicykli. Minulý rok narátali na rovnakom mieste 6708 peších turistov, 70 cyklistov a 58 psov. Okrem Popradského plesa boli v kurze i Hrebienok a Skalnaté pleso, kde sa dá dostať aj lanovkou. Zo Starého Smokovca na Hrebienok sa vyviezlo 2 779 pasažierov, 1 039 návštevníkov sa vybralo po svojich. Skalnaté pleso tento rok navštívilo 2 566 ľudí, z ktorých sa 2 328 vyviezlo hore lanovkou.

Búrka v Námestove (Zdroj: Simona Parižeková)

Spomedzi dvojice sledovaných vrcholov si prvenstvo už tradične udržali Rysy, na ktoré z oboch strán Tatier vystúpilo 919 turistov, pričom 422 ich prišlo od Morského oka a 397 od Popradského plesa. Vlani si ich za cieľ svojej túry vybralo 1 099 ľudí. Vysokú návštevnosť dokazujú aj fotky, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

 

Od Vás: 13. 8. 2023 Aktuálne cesta na Rysy 2503 m, ani v nákupnom centre nie je takáto fronta. 📷 Alex Mohler #ThisIsSlovakia

Posted by This Is Slovakia on Thursday, August 17, 2023

V oravskej časti Západných Tatier bola v kurze opäť najmä Roháčska dolina, ktorou sa v deň spočítania prešlo 1 079 návštevníkov, 109 cyklistov a 30 psov. Tichú dolinu si tentokrát zvolilo 279 ľudí v sprievode ôsmich psov a 31 cyklistov. Do liptovských dolín zavítalo 1 012 peších návštevníkov a 106 cyklistov. Spolu s nimi sa v sčítacích hárkoch ocitlo aj 30 psov. Návštevníkov počítali aj v Pieninskom národnom parku. Po značkovanom chodníku v Prielome Dunajca v smere z Červeného Kláštora do Lesnice sa v sobotu 12.augusta prešlo 223 peších turistov s ôsmimi psami a 1 185 cyklistov. Plte, rafty a kajaky prepravili ďalších 8 642 osôb.

Štátne lesy TANAP-u evidujú návštevnosť od roku 1972. Vďaka získaným údajom majú ako správca územia nielen prehľad o tom, aká je zaťaženosť jednotlivých lokalít, ale dáta im poslúžia napríklad aj pri plánovaní prostriedkov na údržbu turistickej a informačnej siete. Za polstoročie inventúr narátali najmenej návštevníkov v roku 2012, kedy do štatistík zapísali „iba“ 7 660 turistov, naopak rekordným bol vlaňajšok, kedy sa v deň spočítania prešlo vysokohorským prostredím Tatranského národného parku 30 232 ľudí.

Viac o téme: LetoNávštevnosťRysyVysoké TatryPoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu