Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lesné požiare zasiahli od roku 2017 takmer štvrtinu regiónu Atika v Grécku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

ATÉNY — Takmer štvrtinu najľudnatejšieho gréckeho regiónu Atika, v ktorom sa nachádza aj hlavné mesto Atény, zasiahli za ostatných šesť rokov lesné požiare. Uviedlo to v utorok Národné observatórium v Aténach.

Od roku 2017 do júla 2023 zasiahlo jedenásť veľkých a niekoľko malých lesných požiarov približne 55.000 hektárov územia Atiky. To predstavuje približne 23 percent rozlohy tohto regiónu na juhovýchode Grécka, ak sa do nej nepočítajú husto zastavané Atény, povedal Konstantinos Laguvardos z aténskeho observatória.

Lesné požiare zasiahli od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

Odborníci z observatória preto vyzvali na "úplné prehodnotenie" stratégie boja s lesnými požiarmi. Podľa DPA výslovne neuviedli zmenu klímy ako príčinu požiarov, poukázali však na súvislosť medzi extrémnym počasím a požiarmi. "Vždy sme mali lesné požiare. V každom prípade je isté, že najväčšie požiare sa v posledných rokoch vyskytli v čase dlhotrvajúcich horúčav," uviedol Laguvardos. Podľa neho je pri predchádzaní lesným požiarom nevyhnutné kombinovať rôzne vedné disciplíny.

Aj tento rok došlo v regióne Atika k niekoľkým požiarom. Podľa utorňajšieho vyjadrenia civilnej ochrany zostáva riziko vzniku požiarov naďalej mimoriadne vysoké. Najväčšia plocha — približne 26 000 hektárov — zhorela pri rozsiahlych lesných požiaroch v roku 2021, ktoré zasiahli aj predmestia Atén.

Viac o téme: PožiarRegiónyZasiahnutieGréckoLesné požiareLesAtika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu