Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál na jarmoku v Gdansku: Zo stánku sa ozývala pieseň vojakov Wehrmachtu

Ľudová nemecká skupina zahrala pieseň vojakov Wehrmachtu.
Ľudová nemecká skupina zahrala pieseň vojakov Wehrmachtu. (Zdroj: YouTube/Strefa TV - Gdańsk Strefa Prestiżu)

GDANSK - Obyvatelia Gdanska a turisti navštevujúci Dominikánsky jarmok stuhli od úžasu. Spôsobila to pesnička, ktorá sa začala ozývať centrom mesta. Zaznela pieseň vojakov Wehrmachtu „Ein Heller und ein Batzen“, známejšia ako „Heili, Hailo“. 

Ako informuje stránka fakt.pl, Dominikánsky jarmok ako každý rok prilákal davy ľudí. Niet sa čomu čudovať, veď ako už býva zvykom počas tohto podujatia v Gdansku nájdete množstvo atrakcií.

Žiaľ, tentoraz počas skvelej zábavy došlo k nepríjemnému incidentu. V jednom momente účastníkov šokovala pieseň v podaní ľudovej skupiny.

Účinkujúci, oblečení v nemeckých ľudových krojoch, spievali obľúbenú pieseň vojakov Wehrmachtu, ktorú si väčšina Poliakov spája s pochodujúcimi jednotkami okupujúcimi poľské územia v roku 1939.

Prípad bol rýchlo medializovaný na internete. Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Organizátori festivalu sv. Dominika vzápätí vydali vyhlásenie, v ktorom vysvetľujú vystúpenie ľudovej kapely zo Stredných Frankov.

"Kapela ju odohrala v pôvodnej, ľudovej verzii z 19. storočia a neuvedomovala si jej jednoznačné negatívne konotácie v Poľsku. Upozornili sme na nevhodnosť takéhoto správania. Za vzniknutú situáciu sa ospravedlňujeme," napísali organizátori.

Zároveň dodali, že ľudová kapela sa hneď po príchode do Pomoranska vybrala na Westerplatte položiť veniec k pamätníku obrancov pobrežia.

"Mesto Gdansk a Gdanské medzinárodné trhy prijímajú ospravedlnenie nemeckej delegácie po vystúpení ľudovej kapely reprezentujúcej región Stredné Franky. Nemecký región ´situáciu ľutuje´ a vysvetľuje, že nikoho nechceli nijako uraziť,“ píše vo vyhlásení gdanská radnica.

Viac o téme: JarmokPieseňGdanskWehrmacht
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu