Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty tretí (8. augusta 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Echo24.cz)

KYJEV/MOSKVA — Ruská polovojenská Vagnerova skupina údajne stavia stanové mestečko pre približne 1000 žoldnierov na bieloruskom vojenskom letisku Ziabrauka ležiacom približne 15 kilometrov od ukrajinských hraníc. Tvrdí to ukrajinské Centrum národného odporu. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 530

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 530 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Nemecko ponúklo Poľsku predĺženie nasadenia svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot, a to do konca kalendárneho roka. Oznámilo to v utorok nemecké ministerstvo obrany."Predĺženie (nasadenia týchto systémov) po konci roka 2023 sa nepredpokladá," informoval zmienený rezort. Od roka 2024 by totiž tieto patrioty mali podľa ministerstva "významne prispieť" k silám rýchlej reakcie NATO, uvádza agentúra AFP.

20:45 Belgická súkromná zbrojárska spoločnosť OIP Land Systems v pondelok odoslala Ukrajine prvé dva tanky typu Leopard 1. Celkovo ich má poslať 50. Nie je však známe, kto tieto tanky zaplatil. "Tanky pôjdu najprv do Nemecka a Talianska, kde im urobia generálku a vybavia ich modernými zbraňovými systémami. Potom sa presunú na bojisko," uviedol majiteľ spoločnosti OIP Land Systems a obchodník so zbraňami Freddy Versluys. Podľa neho však dodávky tankov istý čas potrvajú, keďže iba preprava zaberie niekoľko týždňov a modernizácia tankov sa môže pretiahnuť až na pol roka.

19:45 Bielorusko v ostatnom čase posilňuje svoju vojenskú prítomnosť pri hraniciach s Poľskom a v uplynulých hodinách tam uskutočnilo viacero manévrov. Bieloruské ministerstvo obrany v utorok zverejnilo nové fotografie zachytávajúce 6. mechanizovanú brigádu pozemných síl, ako cvičí ostrú streľbu na vojenskej strelnici Gožskij vzdialenej približne 15 kilometrov od mesta Hrodna, ktoré leží pri poľských hraniciach.

19:15 Rusko začalo mať problémy s vývozom obilia po tom, čo Ukrajina zaútočila na prístavy v Novorossijsku.

18:30 Európski obchodníci začali uskladňovať plyn v ukrajinských zásobníkoch. Využívajú tak momentálnu situáciu na trhu a tamojšiu dostatočnú voľnú kapacitu, bez ohľadu na riziká vyplývajúce z pokračujúcej vojny v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po útoku Ruska na Ukrajinu vo februári minulého roka začala Európska únia riešiť problém, ako uskladniť čo najviac plynu. Cieľom je kompenzovať obmedzené dodávky suroviny z Ruska, najmä v zimných mesiacoch. K 7. augustu boli podľa platformy GIE zásobníky v Európskej únii naplnené na 87 % a očakáva sa, že do 1. novembra budú naplnené na 90 %.

18:00 Ruská polovojenská Vagnerova skupina údajne stavia stanové mestečko pre približne 1000 žoldnierov na bieloruskom vojenskom letisku Ziabrauka ležiacom približne 15 kilometrov od ukrajinských hraníc. Tvrdí to ukrajinské Centrum národného odporu. Tento tábor plánujú podľa zmieneného centra vagnerovci využívať na "podvratnú činnosť" v susednej Černihivskej oblasti na Ukrajine, ktorú má Kyjev stále pod svojou kontrolou.

17:45 Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

17:30 Maďarská prezidentka Katalin Nováková v utorok podpísala agrément nového ukrajinského veľvyslanca v Budapešti Sándora Fegyira, čo je súhlas prijímajúcej krajiny s osobou ambasádora. S odvolaním sa na zdroje blízke prezidentskej kancelárii to uviedol server atv.hu, podľa ktorého tento niekoľkomesačný sklz primárne nespôsobila maďarská hlava štátu.Spis nového ukrajinského veľvyslanca doručili do Sándorovho paláca, sídla kancelárie prezidenta Maďarska, zhruba pred tromi mesiacmi.    

Maďarská prezidentka Katalin Nováková
Zobraziť galériu (6)
Maďarská prezidentka Katalin Nováková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)
  

16:50 Ukrajinský súd poslal do väzenia na päť rokov ukrajinského pravoslávneho biskupa spadajúceho pod moskovský patriarchát Ionafana, a to za verejnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News a tiež stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

16:45 Slovensko podporuje koridory solidarity, ktorými sa dostávajú poľnohospodárske produkty z Ukrajiny na svetové trhy. Zhodli sa na tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš, minister dopravy SR Pavol Lančarič, predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta a poradkyňa predsedu vlády pre záležitosti EÚ Ľubica Karvašová na online stretnutí s ministrom pre agrárnu politiku a potravinárstvo Ukrajiny Mykolom Solskyiim a veľvyslancom Ukrajiny v SR Myroslavom Kastranom.

16:30 Taliansko pozastavilo program Investor Visa pre občanov Ruska a Bieloruska, ktorý poskytoval možnosť vydávania povolení na pobyt výmenou za investície.

16:15 Rutte povedal, že jedným zo spôsobov, ako jeho krajina už poskytuje pomoc, je spolupráca s partnermi na výcviku ukrajinských pilotov na lietanie na F-16.

15:45 Rusko pri pondelňajšom útoku na ukrajinské mesto Pokrovsk zasiahlo veliteľské stanovište ukrajinskej armády. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP. "Neďaleko mesta Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté predsunuté veliteľské stanovište spoločnej skupiny ukrajinských jednotiek Chortycia," uviedol ruský rezort obrany, pričom použil ruský názov pre Pokrovsk. Miestni ukrajinskí predstavitelia však podľa spravodajskej televízie CNN popreli, že by sa v meste nachádzali vojaci.

15:30 Kyjev v najbližších týždňoch začne vo Vilniuse konzultácie o bezpečnostných zárukách so signatárskymi štátmi deklarácie, uviedol šéf ukrajinského prezidentského úradu Andrij Jermak.

15:00 Národná polícia Ukrajiny zverejnila zábery z práce v Pokrovsku po ruskom útoku.

14:15 Minulý rok Kyjev pridelil viac ako 850 miliónov hrivien na pomoc #ukrajinským obrancom, povedal primátor hlavného mesta Kličko.

14:08 Ruské ministerstvo školstva predstavilo nové učebnice dejepisu pre žiakov stredných škôl, ktoré obsahujú aj časť o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. Nové učebnice pre žiakov desiateho a jedenásteho ročníka predstavil v pondelok ruský minister školstva Sergej Kravcov. Študenti by ich mali začať používať od septembra.

14:05 Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili označil v utorok Rusko za "agresora". Gruzínsko si v tento deň pripomína 15. výročie vojny medzi oboma krajinami o separatistický región Južné Osetsko. Informuje agentúra AFP. "Už dávno vieme, že Rusko je agresor, vieme to a vie to celý svet," povedal premiér novinárom. Gruzínska opozícia Garibašviliho vládu kritizuje za proruskú orientáciu, píše AFP.  

14:00 Rusko sa chystá poskytnúť Národnej garde ťažké zbrane. Prezident Vladimir Putin podpísal v piatok 4. augusta zákon, ktorý jej členom takéto zbrane i techniku povolí používať. Oznámilo to v utorok britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti

13:00 Rusko v utorok obvinilo Ukrajinu z toho, že podnecuje ruských občanov, aby podpaľovali strediská pre nábor do armády. Informuje o tom agentúra AFP.

12:10 Ukrajinské úrady oznámili, že v Doneckej oblasti na východe krajiny odhalili sieť žien, ktoré sú podľa Ukrajincov ruskými agentkami. Informuje britská televízia Sky News.Ženy údajne pracovali pre ruskú federálnu bezpečnostnú službu a pre ruskú súkromnú žoldniersku Wagnerovu skupinu. Zhromažďovali spravodajské informácie o ukrajinskej vojenskej výzbroji v Doneckej oblasti.

11:50 Vojna na Ukrajine nie je v Moskve takmer vôbec citeľná, napísal novinár denníka The New York Times, ktorý sa vydal do Ruska, aby tam skúmal prejavy vojnového konfliktu. Ten rozpútalo Rusko pred zhruba rokom a pol. Vojna a problémy, ktoré so sebou prináša, naopak podľa reportáže amerického denníka prestupujú do životov obyvateľov chudobných regiónov najrozľahlejšie krajiny sveta alebo pohraničia, ktoré sa musia vyrovnávať s následkami ukrajinského ostreľovania.

11:00 Ukrajina od začiatku roka zoštvornásobila výrobu protitankového riadeného raketového systému Stugna-P, uviedol minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyshyn.

9:50 Ruské sily podľa ukrajinského ministerstva kultúry od 24. februára 2022 poškodili najmenej 763 miest kultúrneho dedičstva v neokupovaných regiónoch Ukrajiny.

8:45 Rusko naďalej útočí na východe a juhovýchode Ukrajiny a ostreľova obce v blízkosti frontu. Vyplýva to z dnešných informácií generálneho štábu ukrajinskej armády. Tá tvrdí, že pozícia drží. Ruská armáda sa okrem iného snažila získať späť stratené pozície v okolí dediny Robotne v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. Vysoká zostáva na Ukrajine pravdepodobnosť ruských raketových útokov, uviedol ráno generálny štáb.

8:10 Počet ľudí zranených v dôsledku raketového útoku v Pokrovsku sa zvýšil na 67, informuje ministerstvo vnútra

7:05 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelkovom telefonáte so svojím americkým partnerom Antonym Blinkenom opätovne požiadal o dodanie taktických balistických rakiet dlhého dosahu ATACMS. Informuje o tom britská televízia Sky News.

6:50 Kyjev vyjadril v pondelok "spokojnosť" so summitom, ktorý sa cez víkend konal v Saudskej Arábii v súvislosti s úsilím o mierové riešenie na ukončenie bojov na Ukrajine. Moskva na tieto rokovania pozvaná nebola, informuje agentúra AFP.

 

6:40 Ukrajinské jadrové elektrárne na území ovládanom Kyjevom budú v zime plne funkčné, aby obyvateľom krajiny poskytli dodávky elektriny, oznámila v pondelok ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom. Informuje agentúra AFP.

Rusko i naďalej používa pri útokoch chemické zbrane

Ruské jednotky i naďalej využívajú pri útokoch na Ukrajine chemické zbrane, čo porušuje medzinárodné dohovory. V pondelok to uviedol veliteľ vojenského zoskupenia Tavria Olexandr Tarnavskij.Informuje televízia Sky News. Tarnavskij vyhlásil, že Rusi použili chemické zbrane, konkrétne chlórpikrín, v blízkosti obce Novodanylivka. Táto látka spôsobuje závažné podráždenie pokožky a očí a jej vdýchnutie môže poškodiť vnútorné orgány. Chlórpikrín sa využíval aj počas prvej svetovej vojny, no v súčasnosti je jeho použitie na vojenské účely zakázané.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Rusi sa snažia zastaviť náš postup, no ich snahy budú márne," dodal Tarnavskij na margo chemického útoku. Dodal, že v Novodanylivke nehlásili žiadne obete. Sky News upozorňuje, že nejde o prvý prípad, kedy Rusi údajne pri útokoch na Ukrajine použili chemické zbrane. Ukrajinská pohraničná stráž už v minulosti uviedla, že ruská armáda použila pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti chemické granáty a aerosólovú muníciu.

Vyše tridsať zranených

Na najmenej 31 stúpol počet zranených po pondelkovom ruskom raketovom útoku na východoukrajinské mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti, pri ktorom zahynulo päť ľudí, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Informuje  agentúra AFP. "Počet zranených stúpol na 31. Je medzi nimi 19 policajtov, päť záchranárov a jedno dieťa," spresnil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na platforme Telegram. Ako dodal, prebieha odstraňovanie trosiek na mieste útoku, kde dve rakety zasiahli obytnú štvrť.

Ako uviedla agentúra DPA, záchranári utrpeli zranenia pri druhej paľbe na bytovky v čase, keď pomáhali obetiam prvého útoku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na sociálnej sieti X zverejnil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Značne poškodená bola aj ďalšia budova. "Musíme ruský teror zastaviť," napísal Zelenskyj.

Šéf vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že pri útoku boli zasiahnuté aj hotely, reštaurácie a obchody. Takisto zverejnil fotografie, na ktorých bolo okrem iného vidieť úplne zničenú budovu. Ruské raketové útoky hlásili aj zo susednej Charkovskej oblasti. Zahynuli pri nich dvaja civilisti a sedem ďalších utrpelo zranenia, píše DPA.

Počet obetí stúpol

Centrum Pokrovsku, ktorý leží v Doneckej oblasti blízko frontovej línie, v pondelok večer zasiahli dve rakety v rozmedzí zhruba 40 minút. "(Rusi) poškodili deväťpodlažný a päťpodlažný obytný dom, hotel, gastronomické zariadenia, obchody a kancelársku budovu," uviedol šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja záchranári, ktorí sa snažili pomôcť obetiam prvého zásahu. Zranenia utrpelo ďalších päť záchranárov a tiež 19 policajtov.

 
Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu