Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia pomáha Slovinsku a Cypru zmierňovať situáciu so záplavami a požiarmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Slovinsko aj Cyprus v nedeľu aktivovali Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v dôsledku záplav a lesných požiarov, ktoré tieto krajiny postihli. V pondelok to potvrdila Európska komisia (EK), informuje spravodajca.

Komisia spresnila, že Francúzsko v reakcii na žiadosť Slovinska o pomoc pri odstraňovaní povodňových škôd vyšle dve rýpadlá spolu s potrebným sprievodom technikov a výbavou a Nemecko pošle dva montované prenosné mosty, dve rýpadlá a príslušný personál. Slovinsko v posledných dňoch zasiahli prudké lejaky a rozsiahle záplavy. Družicové snímky európskeho vesmírneho systému Copernicus doteraz vytvorili viacero máp postihnutých oblastí a na mieste je už aj styčný dôstojník z Koordinačného centra EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

archívne video Požiare na Rodose

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Ide o najhoršiu povodňovú situáciu

Podľa údajov poskytnutých slovinskými úradmi ide o najhoršiu povodňovú situáciu zaznamenanú v krajine v jej novodobej histórii. Boli potvrdené obete na životoch a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy, aby unikli záplavám. V krajine aj naďalej pretrvávajú nepriaznivé poveternostné podmienky a rieky sa vylievajú z brehov. Na základe žiadosti Cypru o pomoc v boji s ničivými lesnými požiarmi mobilizuje EÚ dve protipožiarne lietadlá Canadair z rezervy civilnej ochrany EÚ rozmiestnenej v Grécku. Grécko prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany pošle na ostrov aj 20 ton tekutých spomaľovačov horenia.

Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar
Zobraziť galériu (3)
Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar  (Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou)

EÚ potvrdila, že v prípade potreby je pripravená mobilizovať ďalšiu pomoc pre obe Slovinsko i Cyprus. "Ďakujem Nemecku, Francúzsku a Grécku za ich rýchlu reakciu a vyzývam celú európsku komunitu civilnej ochrany, aby reagovala na zdrvujúcu katastrofu, ktorá postihla túto krajinu (Slovinsko). Sme pripravení zmobilizovať celý rad nástrojov EÚ na obnovu a podporu," uviedol Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá. Takisto sa poďakoval Grécku za pomoc pri lesných požiaroch na Cypre.

Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar
Zobraziť galériu (3)
Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar  (Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou)

Viac o téme: CyprusSlovinskoEurópska úniaPožaire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu