Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výkonným podpredsedom Európskej komisie sa po Timmermansovi stane Maroš Šefčovič: Toto chce pre Európsku úniu

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v utorok odstúpil z funkcie člena exekutívy EÚ vzhľadom na svoje rozhodnutie kandidovať v novembrových predčasných parlamentných voľbách v Holandsku. Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová oznámila, že Európsku zelenú dohodu a post výkonného podpredsedu EK po Timmermansovi pridelí slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, ktorého dočasne poverí aj riadením politiky v oblasti klímy, informuje bruselský spravodajca TASR.

Timmermans bol vo von der Leyenovej kabinete prvým podpredsedom a zodpovedal za implementáciu Európskej zelenej dohody. Šéfka exekutívy EÚ vo vyhlásení pre médiá spresnila, že okrem uvedenej dohody sa rozhodla dočasne prideliť Šefčovičovi aj riadenie únijnej politiky v oblasti klímy. Šefčovič je ako podpredseda EK zodpovedný za strategický výhľad a medziinštitucionálne vzťahy. Slovenský eurokomisár bude mať na starosti klimatickú politiku až do vymenovania nového člena eurokomisie za Holandsko. Von der Leyenová sa zároveň poďakovala Timmermansovi za jeho dlhoročné pôsobenie a úspechy v rámci eurokomisie a za jeho prácu v prospech európskych občanov.

archívne video 

Šefčovič o summite EÚ po návšteve členov Európskej komisie v Kyjeve (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Timmermans pôsobil v Európskej komisii aj v rokoch 2014 – 2019

"Bol kľúčovým členom môjho kolégia komisárov. Vďaka jeho prínosu a silnej osobnej zaangažovanosti sme urobili veľký krok smerom k naplneniu cieľov EÚ, aby sa Európa stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, a smerom k zvýšeniu úrovne klimatických ambícií na celom svete. Timmermansov príspevok k práci eurokomisie a európskemu projektu presahuje rámec Európskej zelenej dohody," vyhlásila von der Leyenová.

Timmermans pôsobil v Európskej komisii aj v rokoch 2014 – 2019, keď bol ako jej prvý podpredseda zodpovedný za lepšiu právnu úpravu, medziinštitucionálne vzťahy, právny štát a dodržiavanie Charty základných práv. Zodpovednosť za Európsku zelenú dohodu prebral v roku 2019 v rámci mandátu súčasnej eurokomisie. Koordinoval tiež prácu EK na stratégiách EÚ v oblasti biodiverzity, budúcnosti s nulovým znečistením a obehového hospodárstva. Von der Leyenová o zmenách vo svojom kabinete, ktoré zaručia pokračovanie všetkých prebiehajúcich procesov, informovala aj predsedníčku Európskeho parlamentu a Španielsko ako predsednícku krajinu v Rade EÚ. Zaslala oficiálny list premiérovi Holandska so žiadosťou, aby navrhol nového kandidáta na eurokomisára za Holandsko.

Šefčovič chce ako výkonný podpredseda EK hľadať tie najlepšie riešenia pre Európsku úniu

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorého v utorok poverili pracovnou agendou po doterajšom výkonnom podpredsedovi Európskej komisie (EK) Fransovi Timmermansovi, vyhlásil, že ako nový výkonný viceprezident exekutívy EÚ urobí všetko pre to, aby sa mu podarilo nájsť riešenia čo najlepšie pre Európsku úniu. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok oznámila, že po rezignácii Timmermansa, ktorý odchádza do holandskej politiky, zverila Šefčovičovi post výkonného podpredsedu EK, ako aj výkon Európskej zelenej dohody a dočasne tiež riadenie európskej klimatickej politiky. Šefčovič v správe ocenil hodnotnú prácu svojho doterajšieho kolegu Fransa Timmermansa. "Cením si dôveru predsedníčky Európskej komisie a prijímam túto dôležitú úlohu s rešpektom. Rovnako ako pri všetkých doterajších výzvach vložím maximum úsilia do hľadania takých riešení, ktoré budú čo najlepšie pre Európsku úniu – ekonomicky aj geopoliticky – a pre ľudí naprieč všetkými členskými štátmi," uviedol Šefčovič vo svojom prvom vyhlásení.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičEurópska komisiaFrans Timmermans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu