Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevrat pokračuje! V Niamey sa zišli stovky ľudí: Niektorí s ruskými vlajkami v rukách

Nepokoje v Nigeri Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Nigeri (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

NIAMEY - Stovky ľudí podporujúcich prevrat v africkom štáte Niger sa vo štvrtok zišli na zhromaždení v hlavnom meste Niamey, pričom niektorí z nich niesli ruské vlajky, informovala agentúra AFP.

Demonštráciu zvolali občianske združenia na výročie získania nezávislosti od Francúzska 3. augusta 1960. Francúzsko vo štvrtok pripomenulo junte, ktorá sa v Nigeri minulý týždeň chopila moci, že bezpečnosť diplomatických priestorov a personálu je povinnosťou vyplývajúcou z medzinárodného práva, a najmä z Viedenských dohovorov.

Počas násilnej nedeľnej demonštrácie v Niamey zaútočili demonštranti na budovu francúzskeho veľvyslanectva. Tento incident viedol francúzsku vládu k tomu, aby v utorok začala s evakuáciou svojich občanov z Nigeru. V priebehu stredy tak Paríž podľa najnovšej bilancie evakuoval 1079 ľudí vrátane Nefrancúzov.

Nepokoje v Nigeri
Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Nigeri  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Evakuačný let z Nigeru v stredu uskutočnilo aj Taliansko

Spojené štáty v stredu nariadili evakuáciu svojich zamestnancov, ktorí nie sú nevyhnutní pre chod veľvyslanectva v Niamey. Londýn urobil to isté vo štvrtok, pričom sa zmienil o "protestoch, ktoré môžu byť násilné". Napätie v Nigeri stúpa od minulej stredy (26. júla), keď sa bývalý veliteľ prezidentskej stráže generál Abdourahamane Tiani ako vodca aktérov vojenského prevratu chopil moci a internoval demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma a jeho rodinu. 

Nepokoje v Nigeri
Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Nigeri  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Na Bazoumovo okamžité prepustenie vo štvrtok vyzval aj americký prezident Joe Biden, ktorý vo svojom vyhlásení zdôraznil potrebu zachovania demokracie v krajine."Vyzývam na okamžité prepustenie prezidenta Bazouma a jeho rodiny a na zachovanie ťažko vydobytej demokracie v Nigeri," uviedol Biden vo vyhlásení.

Posledná možnosť

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), ktorému momentálne predsedá Nigéria, uviedlo, že sa pripravuje na vojenskú operáciu, pričom však zdôraznilo, že je to "posledná možnosť", ktorá by prichádzala do úvahy. AFP podotkla, že od stredy do piatka sa v nigérijskej Abuji koná schôdzka náčelníkov štábov armád západoafrických štátov venovaná Nigeru. V nedeľu vyprší ultimátum, ktoré organizácia ECOWAS dala vzbúrencom v Nigeri a v ktorom požaduje návrat k ústavnému poriadku.

Nepokoje v Nigeri
Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Nigeri  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Viac o téme: ProtestVlajkyNigerNiamey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu