Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Británia dočasne stiahne časť svojho diplomatického personálu v Nigeri

Nepokije v Nigeri
Nepokije v Nigeri (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

LONDÝN - Británia vo štvrtok oznámila, že po nedávnom vojenskom prevrate dočasne sťahuje časť svojho diplomatického personálu na veľvyslanectve v Nigeri. Informuje agentúra AFP.

"Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu britské veľvyslanectvo v Niamey dočasne znižuje počet svojich zamestnancov," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí. Čiastočnú evakuáciu diplomatického personálu z Nigeru už v stredu oznámili aj Spojené štáty, zatiaľ čo Francúzsko vo štvrtok vyzvalo miestnu juntu na zaistenie bezpečnosti zahraničných zastupiteľstiev a diplomatických zamestnancov. Upozornilo, že ide o "povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva, najmä z Viedenského dohovoru".

Nigerská elitná prezidentská stráž minulý týždeň zvrhla tamojšieho demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma. Za vodcu krajiny sa vyhlásil veliteľ jeho ochranky Abdourahamane Tiani. Pučisti zároveň obvinili Francúzsko, že chce v Nigeri "vojensky zasiahnuť", čo šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová poprela.

Viac o téme: PersonálBritániaNiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu