Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

USA pozastavujú niektoré programy pomoci pre Niger, tvrdí Anthony Blinken

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Tupou Vaipulu/Pool Photo)

WASHINGTON - Spojené štáty americké pozastavujú niektoré programy pomoci nigerskej vláde, americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol v piatok, viac ako týždeň po zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma. Informuje agentúra AFP.

"Vláda USA pozastavuje určité programy zahraničnej pomoci v prospech nigerskej vlády," vyhlásil šéf diplomacie USA. Dodal však, že "život zachraňujúca humanitárna a potravinová pomoc bude pokračovať". Bazouma zvrhla junta počas minulotýždňového prevratu. Prezident vo štvrtok varoval, že ak puč uspeje, bude to mať devastačné následky pre Niger, africký región i celý svet. V prvom rozsiahlom vyhlásení od zadržania, zverejnenom v denníku The Washington Post, vyzval USA a medzinárodnú komunitu, aby pomohli v Nigeri nastoliť ústavný poriadok.

Nepokoje v Nigeri
Zobraziť galériu (2)
Nepokoje v Nigeri  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Niger zohráva kľúčovú úlohu v stratégii Západu pre boj s džihádistami, ktorí útokmi sužujú africký regióne Sahel od roku 2012. Francúzsko má preto v Nigeri približne 1500 vojakov a Spojené štáty asi 1000. Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) na Niger uvalilo ekonomické aj obchodné sankcie. V nedeľu dalo junte týždňovú lehotu, aby vrátila moc demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi, inak riskuje vojenskú intervenciu. V Saheli v posledných rokoch narástol vplyv Ruska, ktoré varovalo, že vojenská intervencia krízu nevyrieši. Burkina Faso a Mali, kde po prevratoch tiež vládnu vojenské junty, varovali, že vojenská intervencia v Nigeri by sa rovnala "vyhláseniu vojny".

Viac o téme: USANigerAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu