Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Hor sa nadol! Turista neuvedenej národnosti pokorne prosil o pomoc

V sandálikoch poslušne cupkal za záchranármi Zobraziť galériu (2)
V sandálikoch poslušne cupkal za záchranármi

Zahraničný turista chcel pokoriť pohorie Biokovo v Chorvátsku. Jeho hrdinský čin sa skončil tak, že musel požiadať o pomoc miestnu horskú službu. Hádajte, čo si na výstup obul! Stránka horskej služby neuvádza jeho národnosť.

V pondelok 31. 7. 2023 o 13.55 prijali na chorvátskej stanici horskej záchrannej služby Makarska tiesňový telefonát. Išlo o zraneného turistu, cudzieho občana, ktorý sa stratil v horskej oblasti Biokovo nad Bristom. Turista vyštartoval z tábora v meste Podaca, rozhodol sa dobyť vrchol Viteru, ale potom už nevedel, ako sa vrátiť do civilizácie. Ako to už býva, nemal vhodnú obuv, došla mu voda i jedlo, nevzal si mapu ani neoveril informácie o spomínanej časti pohoria. 

Hor sa nadol! Turista
Zobraziť galériu (2)
Hneď po prijatí hovoru vyrazilo do terénu 11 záchranárov zo stanice HGSS Makarska a keďže sa hlásenie dostalo aj do stanice Gradac, do terénu sa pustili aj traja hasiči. O 15.50 sa záchranárom podarilo lokalizovať hrdinu, ktorý bol dehydrovaný, ale v dostatočne dobrej kondícii, aby sa mohol sám pohybovať. O 17.20 záchranári so strateným turistom bezpečne zišli z hory a muža odprevadili do Podace, odkiaľ pôvodne vyrazil. Akcia sa skončila o 18.15 návratom záchranárov na stanicu. Príslušníci horskej záchrannej služby z Makarskej taktne pomlčali o národnosti turistu obutého v sandálikoch s ponožkami.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu