Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty štvrtý (9. augusta 2023)

Zničená budova v Pokrovsku Zobraziť galériu (4)
Zničená budova v Pokrovsku (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP Photo)

MOSKVA - Ruská protivzdušná obrana zostrelila dve bojové bezpilotné lietadlá smerujúce na Moskvu, informovala v stredu moskovský primátor Sergej Sobianin. Správu o tom priniesla agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o ďalší z vlny útokov dronov zameraných na ruské hlavné mesto. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 531

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 531 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Nemecká vláda v stredu oznámila, že Ukrajine odovzdala ďalšie dva komponenty systému protivzdušnej obrany Patriot. Konkrétne ide o odpaľovacie zariadenia pre rakety. Informovali o tom televízia Sky News a agentúra DPA.

21:25 Najmenej traja ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní obytnej štvrte mesta Záporoží na juhu Ukrajiny, uviedol dnes večer podľa médií ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prvé správy z miesta podľa denníka Ukrajinska pravda informovali o dvoch obetiach.

20:17 Ruská centrálna banka nebude od štvrtka až do konca roka nakupovať zahraničné meny. Cieľom tohto kroku je znížiť výkyvy na finančných trhoch, uvádza sa vo vyhlásení banky. Zároveň však banka bude pokračovať v predaji zahraničných mien.

18:13 Pri ukrajinskom ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou zahynul jeden muž a ďalšie štyri osoby vrátane jednej ženy sa zranili. V stredu to uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

17:56 Skladovacie kapacity v prístavoch na juhu Ruska sú po dvoch veľkých zberoch preplnené obilím napriek rekordnému vývozu v minulom mesiaci. Znamená to, že akákoľvek eskalácia vojenskej konfrontácie v kľúčovej oblasti Čierneho mora by mohla mať dominový efekt a pripraviť svet o veľké množstvo plodín, na ktoré sa spolieha, upozornila dnes agentúra Bloomberg. "Rusko začína mať problémy s ukradnutým ukrajinským obilím," okomentovala situáciu ukrajinská agentúra Unian.

17:09 Najväčší výrobca zbraní v Nemecku, vojensko-priemyselný koncern Rheinmetall, nakúpil z Belgicka staré tanky typu Leopard 1, aby ich zrenovoval a v mene nemeckej vlády poslal na Ukrajinu. Na základe dohody dostane Ukrajina približne 30 takýchto tankov, potvrdila v stredu táto spoločnosť prostredníctvom svojho hovorcu v Düsseldorfe. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

16:04 Český minister pôdohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL) požiadal eurokomisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského, aby riešil situáciu okolo dovozu poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny od Európskej únie. Týka sa to hlavne obilnín a hydinového mäsa, ktoré ovplyvňujú európsky trh. V tlačovej správe to dnes uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva (MZe).

15:37 Najvyšší súd potvrdil tresty za nenávistné výroky o Ukrajincoch pre Tomáša Čermáka a Patrika Tušla. Čermákovi potvrdil podmienku, Tušlovi desaťmesačné väzenie, uviedla dnes na webe Česká televízia. Informáciu jej poskytol hovorca kladenského súdu Ivo Poštolka. Súd kauzu riešil v prvej inštancii v Kladne, pretože obaja muži minulý rok v auguste z Netovíc na Kladensku naživo vysielali na sociálnych sieťach video, v ktorom dehonestovali Ukrajincov.

14:56 Severoatlantická aliancia si hrozby zo strany Ruska uvedomuje a podľa toho postupuje. Nové obranné plány NATO s takýmito scenármi počítajú. V reakcii na vyhlásenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua o vojenskom posilnení západnej hranice Ruska to v stredu uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:44 Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny. V škole v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej je ubytovaných celkovo 71 detí priamo zasiahnutých vojnovým konfliktom. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že ide o ďalšiu z foriem pomoci, ktorú poskytuje Ukrajine počas pretrvávajúcej krízy.

14:14 Na najmenej 45 stúpol počet ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri výbuchu v továrni v ruskom meste Sergijev Posad. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters. V dôsledku požiaru hospitalizovali 23 ľudí, z toho šiesti sa nachádzajú na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedol starosta Sergijev Posadu. Záchranári stále pátrajú v troskách po uviaznutých ľuďoch.

13:50 Rusko posilní svoje ozbrojené sily na západných hraniciach krajiny. Uviedol to v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu, pričom narážal na rozširovanie Severoatlantickej aliancie i posilňovanie východného krídla NATO. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:29 Dve tretiny ukrajinských utečencov v Česku žijú pod hranicou príjmovej chudoby. Prácu si v ČR našlo takmer 70 percent ekonomicky aktívnych utečencov, väčšina však robí menej kvalifikovanú prácu než na Ukrajine. S diskrimináciou sa stretlo takmer 65 percent dospelých Ukrajincov žijúcich v ČR. Dáta nového prieskumu zo série Hlas Ukrajincov v Česku v stredu zverejnila spoločnosť PAQ Research, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:10 SBU zadržala ženu podozrivú zo špionáže v Žytomyrskej oblasti. Prokuratúra Žytomyrskej oblasti informovala 9. augusta o zadržaní ženy pre podozrenie zo špionáže pre ruskú armádu.

12:29 Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že úspešne odrazila ruské útoky na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. Za uplynulý deň sa odohralo viac ako 30 bojov, povedal hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov. Upozornil na ruský postup pri obci Synkivka, ktorá leží asi desať kilometrov severovýchodne od mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti.

11:57 Ukrajina oslobodila od začiatku vojny územie takmer také veľké, ako je rozloha Slovenska. V stredu o tom informoval ukrajinský Úrad pre strategickú komunikáciu. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Ukrajina oslobodila od začiatku ruskej invázie vyše 40.000 štvorcových kilometrov územia. Slovensko má rozlohu 49.036 štvorcových kilometrov.

11:42 Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 499 detí a ďalších vyše 1594 utrpelo zranenia. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

11:07 Sergiyev Posad, Moskovská oblasť. Podľa Masha vybuchol sklad s pyrotechnikou na území továrne.

10:22 Obyvatelia Chersonu maľujú vchody do krytov.

9:56 Americký prezident Joe Biden schválil výcvik ukrajinských pilotov na bojových lietadlách F-16.

9:10 Ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti sa v poslednom období vystupňovalo a úrady vyzývajú obyvateľov, aby odtiaľ evakuovali deti a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. V utorok o tom informovala americká televízia CNN. "Od deokupácie v septembri 2022 obyvatelia Kupianska neustále trpia ostreľovaním. Žiaľ, nedávno sa počet útokov vystupňoval, zvýšil a škála zbraní používaných na ostreľovanie mesta sa tiež rozšírila," povedal v utorok v ukrajinskej štátnej televízii šéf vojenskej mestskej správy Andrij Besedin.

8:49 Po nočnom ruskom delostreleckom ostreľovaní ukrajinského Nikopolského okresu zomrel 18-ročný chlapec. Ďalších troch mužov poranili črepiny a výbuch míny, uviedol dnes na komunikačnej sieti telegram Serhij Lysak, šéf Dnepropetrovskej oblasti, v ktorej leží aj Nikopol.

7:23 Zdá sa, že ukrajinské sily prekročili obranné línie v Chersonskej oblasti po nálete cez rieku Dnipro, hoci ich pozícia zostáva neistá.

6:30 Ukrajina prekazila ruský hack na vojenský informačný systém. "Kyberšpecialisti SBU zistili, že na šírenie vírusov v systéme nepriateľ vsádzal hlavne na zajatie ukrajinských tabletov na bojisku," uviedla SBU v Telegrame.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu