Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty tretí (29. júla 2023)

Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov. Zobraziť galériu (9)
Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruský raketový útok na viacposchodový bytový dom v stredoukrajinskom meste Dnipro si v piatok vyžiadal najmenej päť ranených. Tento aktuálny počet oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorého citovala tlačová agentúra AFP a portál britskej televízie Sky News.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 520

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 520 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Saudská Arábia bude začiatkom augusta hostiť mierové rokovania o ukrajinskej kríze, na ktoré sa do mesta Džidda chystajú vysokí predstavitelia až z 30 krajín. Informoval o tom v sobotu denník The Wall Street Journal.

20:09 V saudskoarabskej Džidde budú na začiatku augusta rokovať zástupcovia až 30 západných i kľúčových rozvojových krajín o Ukrajine. Informuje o tom dnes americký list The Wall Street Journal (WSJ). Spojené štáty a Európa sa podľa neho snažia získať medzinárodnú podporu pre mier, ktorého podmienky si stanoví Ukrajina. Rusko pozvané nie je.

19:11 Terčom ruského raketového útoku sa dnes podľa ukrajinských médií stalo Záporožie. Portál RBK Ukrajina s odvolaním sa na mestské úrady napísal, že raketa dopadla na voľné priestranstvo a zabila jedného muža a jednu ženu. Ďalšia žena utrpela zranenia. Tlaková vlna po výbuchu zničila okná vo výškovom dome, poškodila školu a supermarket.

Záporoží leží len niekoľko desiatok kilometrov od frontovej línie a od ukrajinských oblastí, ktoré okupujú Rusi.

17:37 Samohybné húfnice typu AHS Krab poľskej výroby, odovzdané Ukrajine, sú na bojisku vysoko cenené a veľmi účinné, napísal v sobotu na sociálnej sieti Vasyl Zwarych, ukrajinský veľvyslanec v Poľsku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry PAP.

17:31 Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc anglického mesta Liverpool, aby sa zúčastnili pochodu Pride, ktorý bol venovaný ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

17:07 Vyšetrovatelia v Archangelskej oblasti na severe európskej časti Ruska si ako svedkov predvolali na výsluch dve deti školského veku, ktorých matka je podozrivá z diskreditácie ruskej armády. O predvolaní na výsluch kanál Sota informovala matka deväťročného dievčaťa a o rok staršieho chlapca Lidia Prudvská.

Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.
Zobraziť galériu (9)
Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

17:04 Ruské sily zasiahli v piatok veliteľský post pri útoku na ukrajinské mesto Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16:35 Stovka vojakov z ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny sa priblížila k bieloruskému mestu Grodno pri poľských hraniciach. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Začiatkom tohto mesiaca začala Varšava presúvať viac ako 1000 vojakov na východ krajiny pre rastúce obavy, že by prítomnosť wagnerovcov v Bielorusku mohla viesť k zvýšeniu napätia na jeho hraniciach.

15:58 Rusko oficiálnymi aj neoficiálnymi kanálmi dostalo asi 30 ponúk na mierové urovnanie konfliktu na Ukrajine. Dnes to v rozhovore s agentúrou TASS povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Rusko susednú krajinu napadlo vo februári minulého roka.

15:50 Najvyšší ruský splnomocnenec tvrdí, že Ukrajina zaútočila na železnicu spájajúcu Krym s Chersonskou oblasťou. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

14:02 Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov. 

Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.
Zobraziť galériu (9)
Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)
Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.
Zobraziť galériu (9)
Rodinní príslušníci a priaznivci sa zišli pri príležitosti prvého výročia útoku na budovu väznice v Olenivke na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojenských väzňov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

13:31 Z Nemecka do vojnovej zóny na Ukrajine vycestovali desiatky extrémistov. Vyplýva to z informácií ministerstva vnútra, na ktoré sa odvoláva denník Die Welt. TASR informuje podľa agentúry DPA.

13:21 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnych kanáloch prezidenta.

13:20 Spravodajská služba výslovne neuviedla, či za výbuchmi stojí Ukrajina. Keď sa Kyiv Independent obrátil so žiadosťou o vysvetlenie na predstaviteľa ukrajinskej vojenskej rozviedky, ten len zdôraznil, že sklad "bol nepriateľským objektom na ukrajinskom území".

12:41 Oleksij Arestovič prišiel na prúd s novinárom Jurijom Romanenkom so zalepeným okom. Čo sa stalo s bývalým poradcom prezidentskej kancelárie Ukrajiny, nie je známe.

12:40 V Kozáckom zálive na okupovanom Kryme v noci vybuchol muničný sklad okupantov, informuje Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny.

11:51 Ukrajinskí vojaci boli pozorovaní, ako používajú severokórejské rakety. Kyjev pritom naznačil, že im ich dodala "spriatelená" krajina, ktorá ich predtým ukoristila od nepriateľských síl. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na sobotňajšiu správu denníka Financial Times (FT).

11:40 Ruské útoky za posledný deň zranili najmenej 14 civilistov. Ruské sily zaútočili za posledný deň na deväť ukrajinských regiónov, informovali dnes regionálni predstavitelia.

10:09 Ruská paľba zranila v Chersonskej oblasti za posledný deň 4 civilistov. Ruské sily v noci na 28. júla ostreľovali obilný terminál v oblasti Beryslav v Chersonskej oblasti, informovali miestne úrady.

10:08 Podľa dnešnej správy britského ministerstva obrany sa intenzita bojov za posledných 48 hodín zvýšila, najmä v dvoch sektoroch na juhu: v Záporožskej oblasti a na juhu Doneckej oblasti.

8:10 Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom hodnotení uviedol, že ukrajinské sily pokračujú v protiofenzívnych operáciách na severnom a južnom krídle Bachmutu.

7:34 Ruské sily dnes v noci ostreľovali mesto Nikopol a obec Marhanec, informoval na Telegrame gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

6:22 Medzinárodná šermiarska federácia včera oznámila, že ukrajinskú šermiarku Oľgu Charlan opätovne zaradila do súťaže družstiev na majstrovstvách sveta v Taliansku.

6:21 Ruské sily včera ostreľovali šesť obcí v Sumskej oblasti, pričom vypálili viac ako 85 striel z rôznych typov zbraní, informovala vojenská správa Sumskej oblasti na Facebooku.

Ruského mnícha poslal súd do väzenia za protivojnové videá na TikToku

Ruský súd poslal mnícha z ruskej Belgorodskej oblasti na päť rokov do väzenia za zdieľanie videí na svojom účte na sociálnej sieti TikTok, ktoré kritizovali inváziu Moskvy na Ukrajinu. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. Mních Nikolaj Šatkovskyj (59), ktorý zverejňuje príspevky pod menom Hilarion, bol odsúdený v dvoch bodoch obžaloby za terorizmus.

Ruské štátne médiá tvrdili, že jeho videá obsahovali aj výzvy na násilie proti policajtom a predstaviteľom úradov. Dodali, že mních raz vyzýval na "zavraždenie najvyšších predstaviteľov nášho štátu". Účet na TikToku bol v piatok stále dostupný a mal vyše 11.000 sledovateľov a 79.000 lajkov, informovala Sky News. Šatkovskyj má okrem piatich rokov väzenia aj zakázané používať internet štyri roky po prepustení.
 

 Ruský raketový útok na bytovku v meste Dnipro si vyžiadal päť ranených

Minister na platforme Telegram spresnil, že zranenými sú štyria muži vo veku 18 až 53 rokov a 77-ročná stará mama. Podľa neho všetci piati boli ošetrení, ale nepotrebovali nemocničnú starostlivosť. Klymenko dodal, že na mieste pracujú záchranári. Videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytávali dym stúpajúci z vrchných poschodí bytovej budovy, ktorá bola vážne poškodená. K situácii sa vyjadril aj prezident Volodymyr Zelenskyj: "Dnipro. Piatok večer. Zasiahnutá bola výšková budova a budova Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Znova ruský raketový teror." Zelenskyj zároveň prisľúbil, že Rusko bude za túto "agresiu a teror voči našim ľuďom potrestané".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu