Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Oheň v Grécku sa vymkol kontrole: V plameňoch je už aj muničný sklad, miestni nakamerovali tlakovú vlnu ako z filmu!

Výbuchy muničného skladu počas lesných požiarov pri gréckom meste Volos
Výbuchy muničného skladu počas lesných požiarov pri gréckom meste Volos (Zdroj: Twitter/War Monitor/Romain Chauvet)

VOLOS – Lesné požiare v Grécku sa naďalej nedarí uhasiť. Vysoké teploty v kombinácii so suchom a silným nárazovým vetrom šíria plamene aj do obývaných častí. Oheň sa dostal aj do muničného skladu, odkiaľ sa následne začali šíriť mohutné výbuchy.

archívne video

Premiér a poverený minister vnútra Ódor odprevadil hasičov na horiaci grécky ostrov Rodos (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Grécko bojuje s lesnými požiarmi. Počas tretej vlny po sebe idúcich extrémnych teplôt ničil oheň domy a prírodné rezervácie. Vo štvrtok 27. júla vyvolal lesný požiar v strednej časti Grécka mohutné výbuchy. Požiare, ktoré sa nedarí dostať pod kontrolu, sa rozšírili do vojenského skladu neďaleko leteckej základne v Nea Anchialos a zapálili muníciu. Politico informuje, že po výbuchoch úrady evakuovali všetkých obyvateľov a turistov okolitých miest a obcí. 

Evakuovaná letecká základňa

Grécke letectvo informovalo, že okolie muničného skladu bolo evakuované skôr, ako túto oblasť zasiahli lesné požiare. Z bezpečnostných dôvodov sa v oblasti počas výbuchov nenachádzali už žiadni hasiči. V sklade nemalo dôjsť k žiadnym zraneniam a vo večerných hodinách tam už nehorelo.

Rozbité okná a poškodené domy 

Stíhačky F-16 na neďalekej základni boli preventívne presunuté do iného zariadenia. Nea Anchialos sa nachádza asi 20 kilometrov od mesta Volos. Jeho obyvatelia tvrdili, že výbuchy poškodili niektoré budovy a porozbíjali okná. Celkový rozsah škôd podľa gréckych úradov ešte nie je známy. Diaľnica pri meste Volos bola po výbuchoch na niekoľko hodín uzavretá. 

Viac o téme: Letecká základňaMuničný skladKatastrofyGréckoLesné požiareVolosNea Anchialos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu