Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chaos na Rhodose: Čech zverejnil VIDEO, akému peklu musia dovolenkári čeliť

Turisti, ktorí čakajú na evakuáciu z ostrova Rhodos. V noci spia vo vstupných halách hotelov.
Turisti, ktorí čakajú na evakuáciu z ostrova Rhodos. V noci spia vo vstupných halách hotelov. (Zdroj: Twitter/pavel eichler)

RHODOS – Grécky ostrov v Egejskom mori zápasí už niekoľko dní s lesnými požiarmi. Situácia je kritická aj pre turistov, pretože táto lokalita patrí k najvyhľadávanejším v celej krajine. Medzi evakuovanými dovolenkármi boli aj Česi a Slováci. Jeden z nich priblížil celú situáciu aj cez zverejnené videá.

archívne video

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Hasiči na gréckom ostrove Rhodos už štvrtý deň bojujú s lesnými požiarmi. Situácia je tak kritická, že všetkých turistov musia z ostrova evakuovať. Ešte pred dvoma dňami sem však púšťali posledných turistov, informuje extra.cz. Medzi turistami je aj český občan Pavel Eichler, ktorý na sociálne siete uverejnil niekoľko videí z aktuálnej situácie na Rhodose. 

Mnohí dovolenkári, ktorí sa tešili na chvíle oddychu, teraz túžia čo najskôr opustiť toto horiace peklo. Na videu je vidieť ako desiatky z nich spia vo vstupnej hale jedného z miestnych hotelov a čakajú na evakuáciu. Eichler k videu doplnil krátky, ale výstižný popis: "Ďalšia noc v hoteli na zemi."

Uzavreté aj cesty

Predtým ešte uverejnil video, ako autobusy počas noci evakuujú turistov z najviac zasiahnutých oblastí. V takejto situácii sa podľa aktuálnych informácii nachádzajú tisícky turistov na ostrove. Úrady im mali zabezpečiť provizórne ubytovanie a základné potreby. "Delegáti cestovných kancelárii poskytujú svojim klientom na mieste jeden rozhovor za druhým a samozrejme ich oboznamujú s aktuálnou situáciou. Niektoré cesty sú pre požiar a slabú viditeľnosť uzavreté. Dochádza aj k výpadkom mobilného signálu. Treba byť trpezlivý," informuje Katarína Pavlíková, hovorkyňa cestovnej kancelárie Čedok. Eichler okrem toho uverejnil aj video s hasičskými autami v teréne a kúdoly dymu, ktoré sa šíria na Rhodose z horiacich lesov. 

Pomoc na letisku

Martin Smolek, vrchný riaditeľ právnej a konzulárnej sekcie Ministerstva zahraničných vecí ČR sa vyjadril, že dvomi repatriačnými letmi sa vrátilo z Rhodosu do Česka zhruba 450 dovolenkárov. "Ministerstvo zahraničia varuje pred požiarmi s rizikom šírenia v severovýchodnej oblasti Korfu. Riaďte sa pokynmi miestnych úradov," napísal na Twitteri. 

Odporúčanie, aby ľudia na Rhodos vôbec neodlietali, však podľa svojho vyjadrenia nechystá, podľa hovorcu sa situácia na ostrove zlepšuje. Na medzinárodné letisko na Rhodose bol podľa českého rezortu zahraničia vyslaný krízový tím, ktorý českým občanom na mieste poskytuje asistenciu.

Viac o téme: TuristiEvakuáciaPožiareGréckoRhodos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu