Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuvajt popravil piatich ľudí vrátane muža odsúdeného za bombový útok na mešitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KUVAJT - V Kuvajte vo štvrtok popravili päť osôb vrátane muža odsúdeného za účasť na samovražednom bombovom útoku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informuje agentúra AFP.

Viacnásobné popravy sú v tomto emiráte v porovnaní so susednou Saudskou Arábiou pomerne zriedkavé. Kuvajt k nim naposledy pristúpil vlani v novembri, keď bolo po päťročnom  moratóriu popravených sedem ľudí.

Väčšina bola odsúdená za vraždu

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že dohliadala na "výkon trestu smrti v kuvajtskej ústrednej väznici" nad piatimi osobami. Väčšina bola odsúdená za vraždu. Medzi nimi bol aj Abd ar-Rahmán Sábah Saúd, hlavný odsúdený za bombový útok z roku 2015 proti šiitskej mešite v kuvajtskom hlavnom meste počas piatkových modlitieb. Bol to najkrvavejší útok v histórii tejto krajiny.

Saúd, Arab bez štátnej príslušnosti, bol usvedčený, že samovražedného atentátnika odviezol do mešity, a predtým mu z blízkosti saudskoarabských hraníc dopravil pás s výbušninami. Na prvom súdnom procese Saúd priznal vinu vo väčšine bodov obžaloby, ale na odvolacom a najvyššom súde všetky obvinenia odmietol.

V krajinách Perzského zálivu je trest smrti rozšírený

Medzi ďalšími popravenými boli Kuvajťan, Egypťan a príslušník kuvajtskej menšiny Bidún bez štátnej príslušnosti za vraždu a Srílančan za pašovanie drog. Prokuratúra uviedla, že všetkých piatich obesili. Kuvajt zaviedol trest smrti v polovici 60. rokov 20. storočia a odvtedy popravil desiatky ľudí. Najvyšší trest je tam však pomerne zriedkavý. V roku 2017 bolo hromadne popravených  sedem odsúdených vrátane člena vládnucej rodiny.

V krajinách Perzského zálivu je trest smrti rozšírený, najmä v Iráne a Saudskej Arábii, kde bolo podľa údajov AFP len tento rok odsúdených na smrť 74 ľudí. Európska saudskoarabská organizácia pre ľudské práva (ESOHR) minulý týždeň uviedla, že v Saudskej Arábii v súčasnosti čaká na trest smrti najmenej 64 ľudí. Deväť z nich bolo v čase obvinenia ešte maloletých.

Viac o téme: BombaPopravaKuvajt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu