Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Singapur prvýkrát po takmer 20 rokoch popravil ženu: Odsúdená bola za obchodovanie s heroínom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Bulgarian Prosecutor's Office via AP)

SINGAPUR - Singapur v piatok popravil prvú ženu za uplynulé dve desaťročia, potvrdili tamojšie úrady. Informuje spravodajská stanica BBC News.

Singapurčanka Saridewi Djamaniová (45) bola 6. júla 2018 odsúdená za obchodovanie s 30 gramami heroínu. Je druhou osobou odsúdenou za drogy, ktorú tento týždeň popravili v Singapure - po jej krajanovi Mohdovi Azizovi bin Hussainovi, a 15. popravenou osobou v tomto mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii od marca 2022.

archívne video Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami

Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami (Zdroj: Polícia - Bratislavský kraj)

Ženu obesili vo väznici Changi a singapurský Ústredný úrad pre drogy (CNB) uviedol, že jej bol podľa zákona poskytnutý "úplný riadny (súdny) proces". Najvyšší súd vlani 6. októbra zamietol jej odvolanie a neúspešná bola aj žiadosť o prezidentskú milosť. Singapur má jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete. Trest smrti hrozí každému, u koho nájdu 500 gramov marihuany či 15 gramov heroínu.

Trest smrti nie je odstrašujúcim prostriedkom proti zločinu

Britský miliardár Richard Branson opäť kritizoval Singapur za popravy a uviedol, že trest smrti nie je odstrašujúcim prostriedkom proti zločinu. "Drobní obchodníci s drogami potrebujú pomoc, pretože väčšina z nich je pre svoju situáciu šikanovaná," napísal Branson vo štvrtok na sociálnej sieti. Podľa organizácie Transformative Justice Collective, skupiny pre ľudské práva so sídlom v Singapure, bola Saridewi Djamaniová jednou z dvoch žien, ktoré čakali na výkon trestu smrti v Singapure. Naposledy tento mestský štát ženu popravil v roku 2004, keď bola za obchodovanie s drogami popravená Yen May Woenová.

Tamojšie úrady tvrdia, že prísne protidrogové zákony pomáhajú udržať Singapur ako jedno z najbezpečnejších miest na svete a že trest smrti za drogové trestné činy má širokú podporu verejnosti. Obhajcovia zákazu trestu smrti to spochybňujú.

"Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že trest smrti má jedinečný odstrašujúci účinok alebo že má akýkoľvek vplyv na užívanie a dostupnosť drog," uviedla Chiara Sangiorgiová z organizácie Amnesty International (AI). AI upozorňuje, že Singapur je popri Číne, Iráne a Saudskej Arábii jednou zo štyroch krajín, ktoré v uplynulom čase vykonali popravy súvisiace s drogami.

Viac o téme: ŽenaSmrťHeroínSingapur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu