Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dvere pre Nový Zéland sú otvorené, ak sa chce pripojiť k paktu AUKUS

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Tupou Vaipulu/Pool Photo)

WELIINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken poukázal vo štvrtok na možnosť, že by sa súčasťou obranného paktu AUKUS stal i Nový Zéland alebo iné krajiny. Takáto spolupráca by pritom mohla rozhnevať Čínu, ktorá je dôležitým obchodným partnerom Nového Zélandu. Informuje správa agentúry AFP.

"Dvere pre zapojenie Nového Zélandu i ďalších partnerov sú evidentne otvorené, ak to v budúcnosti budú považovať za vhodné," uviedol Blinken. Wellington dal nedávno najavo, že zvažuje spoluprácu s Austráliou, Spojenými štátmi a Britániou v rámci ich trojstrannej obrannej aliancie.

archívne video Ľudovít Ódor po rokovaní vlády

Ľudovít Ódor po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novozélandský premiér Chris Hipkins v stredu uviedol, že jeho krajina je "otvorená diskusiám" o možnej úlohe v aliancii AUKUS, ak to nebude súvisieť s vývojom jadrových ponoriek. Na Novom Zélande totiž od konca 80. rokov minulého storočia existuje bezjadrová zóna.

Wellington pravdepodobne zvažuje spoluprácu s AUKUS

Wellington pravdepodobne zvažuje spoluprácu s AUKUS na obranných technológiách ako sú kybernetika, umelá inteligencia či hypersonické zbrane, čo spadá pod tzv. druhý pilier zmluvy AUKUS.

Nový Zéland a Austrália sú hlavnými spojencami USA v južnom Tichomorí. No Wellington v poslednom čase čelí obvineniam, že uprednostňuje obchodné vzťahy s Čínou pred vzťahmi s partnermi z koalície Five Eyes (FVEY - v preklade: päť očí) združujúcej spravodajské služby Austrálie, Británie, Kanady, Spojených štátov i Nového Zélandu.

Peking proti aliancii AUKUS dôrazne vystupuje, pretože podľa neho destabilizuje tichomorský región. Trojstranný bezpečnostný pakt AUKUS založili Spojené štáty, Británia a Austrália v septembri 2021 s cieľom posilniť bezpečnosť v indo-pacifickom regióne. Dohoda zúčastnením krajinám umožňuje zdieľať rôzne aj tajné informácie o pokročilých technológiách vrátane vývoja jadrových ponoriek.

Viac o téme: Nový ZélandAntony BlinkenAUKUS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu