Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britská vláda v prípade stavu núdze postaví stany pre migrantov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Nabaa Media, via AP)

LONDÝN - Britská vláda plánuje umiestniť migrantov v stanoch v prípade akéhokoľvek väčšieho náporu osôb nelegálne plaviacich sa do Británie na lodiach cez Lamanšský prieliv. Informovali o tom v piatok britské médiá, píše agentúra AFP.

Stany pre 2000 ľudí zakúpilo britské ministerstvo vnútra, ktoré ich plánuje postaviť v nepoužívaných vojenských objektoch do konca augusta. AFP pripomenula, že po príleve migrantov, ktorí sa k britským brehom doplavili koncom minulého leta, britská vláda čelila kritike, že nebola na túto situáciu pripravená. Niektorí členovia vlády však podľa denníka The Times vyjadrili znepokojenie s umiestnením migrantov do stanov a porovnávajú to s koncentračnými tábormi.

Archívne video: Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Viac ako 150-tisíc žiadostí o azyl

Diskusiu o príleve migrantov v Británii podnietil rastúci počet utečencov a migrantov, ktorí utekajú pred konfliktami, prenasledovaním a chudobou a vydávajú sa na nebezpečnú plavbu z Francúzska do Británie.  Ku koncu minulého roka v krajine čakalo na vybavenie dokumentov viac ako 160.000 žiadateľov o azyl. Medzitým k britským brehom dorazili tisícky ďalších ľudí, pričom od augusta do októbra sa očakáva zintenzívnenie migrácie.

Britská vláda v prípade
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

Konzervatívny britský premiér Rishi Sunak opakovane prisľúbil "zastavenie člnov" s migrantmi a jeho vláda v júli schválila kontroverzný zákon, z ktorého vyplýva, že migrantom plaviacim sa do Británie na lodiach bude odopreté právo požiadať o azyl v Spojenom kráľovstve, pripomenula AFP.

Viac o téme: StanyMigrantiVeľká BritániaStav núdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu