Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhadná smrť miliardára blízkeho Putinovi: Čerepennikov (†40) patril k najvplyvnejším Rusom, spolupracoval aj s FSB

Ruský prezident Vladimir Putin a oligarcha Anton Čerepennikov
Ruský prezident Vladimir Putin a oligarcha Anton Čerepennikov (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool Photo/, Twitter/Putin's IBS)

MOSKVA – V Rusku to očividne vrie. Situácia okolo režimu v Kremli a invázia na Ukrajinu pridáva vrásky na tvári aj najbohatším Rusom. Jeden z nich dokonca počas víkendu prišiel o život. Objavilo sa viacero teórii, no väčšina sa prikláňa k verzii, že mu k smrti niekto pomohol.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 507 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Anton Čerepennikov (†40) patril k najvplyvnejším podnikateľom v Rusku. Jeho spoločnosť IKS Holding dokonca využívala ruská tajná služba FSB na sledovanie iných ľudí. Ruského oligarchu však našli v sobotu 22. júla mŕtveho za stolom v jeho vlastnej kancelárii. Informuje o tom The Times. 

Satelity

Príčinou smrti má byť podľa ruských médií zástava srdca, no viacerí experti sa prikláňajú k možnosti, že išlo o vraždu. Čerepennikov bol v USA vo februári tohto roku obvinený za vývoj softvéru (Citadel), ktorý slúžil na odcudzenie osobných informácií. IKS Holding združuje asi 30 spoločností vrátane vývojára systémov na ukladanie dát YADRO, skupiny spoločností Citadel v oblasti informačnej bezpečnosti, výskumnej spoločnosti Kryptonit a Bureau 1440, ktorá pracuje na vytvorení satelitov na obežnej dráhe Zeme.

Najmä spoločnosti skupiny Citadel vyvinuli operačné a sledovacie systémy (SORM), ktoré musia prevádzkovatelia komunikačných systémov inštalovať v súlade so zákonom Yarovaya. Ako píše svoboda.org, s ich pomocou môžu tajné služby vypočúvať súkromné telefonáty a monitorovať akúkoľvek činnosť na internete. V roku 2018 to FSB aj využila. Príčinu smrti spochybňujú aj ukrajinskí predstavitelia.Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko na Twitteri napísal: "Ďalšia záhadná smrť vplyvného podnikateľa v Rusku."

IKS Holding je najväčšou spoločnosťou v Rusku v oblasti informačnej bezpečnosti a operatívno-sledovacích systémov. Ruský oligarcha sa tiež podieľal na vývoji systému ID tváre v Moskve a pôsobil v predstavenstve mobilných operátorov Megafon a USM Telecom.

Viac o téme: SmrťInfarktZáhadaTeórieRuskoMoskvaAnton Čerepennikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu