Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na Thajsko! Rastie tam počet nakazených známou tropickou chorobou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BANGKOK – Rozmnožené komáre v Thajsku spôsobujú rastúci počet nakazených horúčkou dengue. Ministerstvo verejného zdravotníctva hlási nárast v osemnástich provinciách vrátane obľúbeného Phuketu, Krabi či hlavného mesta.

Ministerstvo verejného zdravotníctva spustilo kampaň na eradikáciu komárov, keďže počet nakazených horúčkou dengue v celej krajine stúpa približne o 5 000 týždenne, uviedol začiatkom týždňa generálny riaditeľ odboru pre kontrolu chorôb Thares Krassanairavirong. Ohnisko sa týka 18 provincií: Mae Hong Son, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Phayao, Tak, Phetchaburi, Chon Buri, Rayong, Chanthaburi, Trat, Ubon Ratchathani, Krabi, Phuket, Songkhla, Satun, Narathiwat a Bangkok. Od začiatku tohto roka bolo hlásených takmer 40 000 prípadov horúčky dengue a približne 40 úmrtí, píše Bangkokpost. V priemere bol počet infekcií za posledné štyri týždne vyšší ako priemer za rovnaké obdobie za posledných päť rokov povedal Krassanairavirong.

Mladíci sa hazardnou jazdou a vandalizmom chválili na internete (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

Horúčka dengue je vírusová infekčná choroba, ktorá sa prenáša uštipnutím infikovaného komára. Vyskytuje sa najmä v tropickom a subtropickom podnebí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má väčšina ľudí s horúčkou dengue mierne alebo žiadne príznaky, zriedkavo môže viesť k smrti. Ak sa objavia príznaky, zvyčajne začnú 4–10 dní po infekcii a trvajú 2–7 dní. Symptómy môžu zahŕňať: vysokú horúčku, silnú bolesť hlavy, bolesť za očami, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť, vracanie, zdurené uzliny či vyrážky. Väčšina prípadov horúčky dengue sa dá liečiť doma pomocou liekov proti bolesti. 

Thajské príslušné orgány boli nasadené do do oblastí zasiahnutých horúčkou dengue s cieľom znížiť počet prípadov pod priemer za posledných päť rokov. Majú právo vstúpiť na domáci majetok, do chrámov, škôl, hotelov a na iné miesta, aby rozprášili látky na zabíjanie komárov a ich lariev.

Viac o téme: KomáreHorúčka dengueThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu