Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci namerali rekordnú teplotu Stredozemného mora: Bol prekonaný dvadsaťročný rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Stredozemné more v čase vlny horúčav zaznamenalo rekordne vysokú priemernú dennú teplotu. Španielsky Úrad pre morské vedy (ICMAN) tam začiatkom týždňa nameral teplotu 28,71 stupňov Celzia, čím bolo prekonané doterajšie maximum z roku 2003. Informuje agentúra AFP, podľa ktorej zistený údaj ešte musí potvrdiť Program Európskej únie pre pozorovanie Zeme (Copernicus).

Rekordné teploty boli v tejto oblasti naposledy namerané pred takmer dvadsiatimi rokmi: 23. augusta 2003 dosahovala teplota 28,25 stupňov Celzia, poznamenali výskumníci z ICMAN. Takéto vysoké teploty ohrozujú morských živočíchov. AFP pripomína, že v rokoch 2015-2019 v dôsledku vĺn horúčav uhynulo 50 druhov organizmov vrátane koralov i podmorských mäkkýšov.

Zmiznutie rýb a bezstavovcov

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) vo svojich správach varoval, že od 80. rokov minulého storočia došlo k drastickej zmene ekosystémov v Stredozemnom mori, pričom sa znížila tamojšia biodiverzita a objavilo sa aj niekoľko invazívnych živočíchov.

Odborníci z IPCC tvrdia, že ak globálne otepľovanie prekročí hraničnú hodnotu 1.5 stupňa Celzia, do roku 2060 by mohlo zo Stredozemného mora zmiznúť viac ako 20 percent rýb a bezstavovcov. Oblasť Stredomoria je dlhodobo označovaná ako ohnisko klimatickej zmeny. Júlové teploty v tomto regióne dosahovali rekordné hodnoty, uvádza AFP.

Viac o téme: TeploLetoMeranie teplotyStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu