Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovinsko zasiahla ďalšia vlna búrok: Padali krúpy veľké ako jablká

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA - Slovinsko v pondelok večer a v utorok ráno zasiahla vlna búrok, najviac postihnutý bol západ krajiny a oblasť okolo východného mesta Celje. Pre celú krajinu platia v utorok výstrahy pred nepriaznivým počasím a je pravdepodobné, že juh Slovinska zasiahne popoludní krupobitie. Informácie priniesla slovinská tlačová agentúra STA.

Prvá vlna rýchlo sa pohybujúcich búrok dorazila do Slovinska v pondelok okolo 21.00 h, pričom krúpy veľké ako vajcia alebo jablká spôsobili spúšť v oblasti pohoria Kras i miest Nova Gorica a Ajdovščina. V niektorých oblastiach hlásili výpadky elektriny: v západnom regióne Prímorie, vo východnom Štajersku a v severovýchodnej časti Prekmurje. Práce na obnove poškodeného elektrického vedenia prebiehajú, čo však komplikujú pretrvávajúce búrky. Útvar civilnej ochrany v meste Maribor hlásil početné výjazdy, ktoré väčšinou súviseli s požiarmi zapríčinenými bleskami, s poškodenými strechami, zaplavenými domami, zosuvmi pôdy a popadanými stromami.

V oblasti mesta Celje, ktorú postihli búrky už v predchádzajúcich týždňoch, ľudí takisto trápili výpadky elektriny a škody na miestnej infraštruktúre. V utorok ráno bolo bez elektriny vyše 1500 užívateľov a niektoré cesty boli uzatvorené. Severná časť Prímoria tiež utrpela vážne škody - prudké krupobitie poškodilo strechy, okná a autá. Silné nárazy vetra vyvracali stromy a strhávali strechy v okolí mesta Nova Gorica na západe, uviedla pre tlačovú agentúru STA miestna civilná ochrana. Úrady museli okrem iného evakuovať skupinu 25 detí z tábora neďaleko mesta Bovec.

Búrky narušili aj premávku vlakov na slovinských železniciach

Búrky narušili aj premávku vlakov na slovinských železniciach, pričom hrozia aj meškania medzinárodných vlakov. Búrky alebo husté lejaky majú cez deň podľa predpovedí pokračovať a úrady preto varovali pred možnými prudkými záplavami, najmä na severovýchode krajiny. Počasie sa má postupne upokojiť v priebehu stredy. Podľa slovinského ministra pre prírodné zdroje a územné plánovanie Uroša Brežana sa zdá, že búrky takejto intenzity sa stanú bežným javom, preto sa bude treba na to pripraviť a podniknúť príslušné preventívne opatrenia.
 

Viac o téme: PočasieKrúpyBúrkyKrupobitieSlovinskoĽubľana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu