Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zločiny v Chorvátsku neboli genocídou

Medzinárodný súdny dvor
Medzinárodný súdny dvor (Zdroj: SITA)

HAAG - Zločiny spáchané v skorých deväťdesiatych rokoch počas vojny v Chorvátsku sa nemôžu označovať za genocídu, Belehrad takto v pondelok pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu obhajoval obvinenia vznesené Záhrebom.

"Toto nie je prípad, v ktorom bola spáchaná genocída," uviedol pred 17-člennou súdnou radou ICJ hlavný srbský obhajca Tibor Varady. Chorvátsko vznieslo v roku 1999 pred ICJ oficiálne obvinenie voči Srbsku. Podľa obvinenia program "etnického vyhladzovania" počas vojny v Chorvátsku v rokoch 1991 až 1995 priamo koordinovalo Srbsko.

I keď Varady priznal "skutočné utrpenie Chorvátov", pripomenul, že obete boli na oboch stranách. Konflikt v bývalej Juhoslávii nemôžeme zúžiť na jednoduchý prípad jedného lotra a jednej obete. Srbsko napadlo kompetenciu tribunálu vyšetrovať tento prípad s argumentom, že bývalá Juhoslovanská federatívna republika, ako sa krajina oficiálne nazývala, nebola v čase na ktorý sa obvinenie vzťahuje členom OSN a ani konvencie o prevencii voči genocíde.

Podľa obhajoby boli najhoršie zločiny o ktorých spáchané pred 27. aprílom 1992. "Podľa nášho presvedčenia, preskúmanie incidentov v Chorvátsku v skorých deväťdesiatych rokoch, nie je v kompetencii tohto súdu," argumentovala obhajoba. Chorvátsko od tribunálu žiada, aby nariadil Belehradu odškodnenie a obnovu kultúrneho dedičstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu