Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto šestnásty (22. júla 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

WASHINGTON - Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že Spojené štáty začnú s výcvikom ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 "v priebehu niekoľkých týždňov". Informovala o tom v piatok webová stránka stanice Sky News.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 513

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 513 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Sense Bank (predtým Alfa-Bank Ukrajina) sa oficiálne stala štátom vlastnenou. Na jej čele bude stáť Dmytro Kuzmin.

21:15 Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bývalý šéf Odeského vojenského úradu pre vojenskú službu Jevhen Borysov je podozrivý z porušenia služobného poriadku.

20:37 Lukašenko odletel za svojím pánom do Ruska. Tentoraz v teplákovej súprave.

20:12 Úrady na Ruskom okupovanom Kryme v sobotu večer informovali o obnovení vlakovej dopravy v Krasnohvardijskom okrese, kde v sobotu došlo k útoku dronom a následným detonáciám a požiaru v muničnom sklade. 

20:00 Ruské ostreľovanie dediny Dvorična v Charkovskej oblasti zabilo 22. júla 45-ročného muža a zranilo 60-ročného civilistu, informovala prokuratúra Charkovskej oblasti.

19:25 Vo veku 40 rokov zomrel ruský podnikateľ Anton Čerepennikov, známy zakladateľ skupiny IT spoločností IKS Holding, ktorá sa aktívne podieľala na realizácii balíka služieb používaných na sledovanie používateľov internetu v Rusku.

19:00 Alexander Boroday, jeden z bývalých vodcov proruských militantov na Donbase, sa dostal pod paľbu.

18:31 Ruská polícia smrteľne zranila muža, ktorý vo vilovej štvrti v metropolitnej oblasti Moskvy obsadil dom, kde pred časom býval zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.        

18:00 Švédska vláda prisľúbila 522,6 eura (581 miliónov dolárov) na obnovu Ukrajiny, oznámilo 22. júla ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

17:22 Pre toto sú ruskí propagandisti na okupovaných územiach Ukrajiny považovaní za legitímne ciele.

17:00 Najmenej štyria ľudia zahynuli a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia po tom, ako v sobotu v nákupnom centre na západe Moskvy prasklo teplovodné potrubie s vriacou vodou. Uviedol to moskovský starosta Sergej Sobianin, informuje agentúra Reuters.

16:44 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý pred mesiacom zorganizoval vzburu svojich mužov proti ruskému vojenskému veleniu,  založil v Bielorusku spoločnosť s ručením obmedzeným.

16:37 Kameraman Deutsche Welle Jevhen Shilko bol zranený ruskou kazetovou muníciou v Družkivke v Doneckej oblasti.

16:05 V tábore PMC „Wagner“ v Bielorusku sa objavilo množstvo vojenskej techniky.

15:55 Poľskí pohraničníci nepustili ruskú tenistku Veru Zvonarevovú do krajiny, kde sa mala zúčastniť na tenisovom turnaji WTA, informovalo tamojšie ministerstvo vnútra.

15:35 Diplomatický poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona tvrdí, že Čína údajne dodáva Rusku vybavenie, ktoré by Moskva mohla použiť vo vojne na Ukrajine. V sobotu o tom napísala agentúra AFP.

15:30 Zelenskyj telefonoval s generálnym tajomníkom NATO Soltenbergom. „Diskutovali sme o implementácii dohôd dosiahnutých počas summitu Aliancie vo Vilniuse, ako aj o ďalších krokoch týkajúcich sa integrácie Ukrajiny do NATO. Zdieľali sme hodnotenia súčasnej situácie v Čiernom mori a rizík, ktoré predstavuje pre globálnu potravinovú bezpečnosť,“ napísal Zelenskyj vo svojom kanáli Telegram.

15:10 Propagandista Rostislav Žuravlev bol predstaviteľom Národnej boľševickej strany a od roku 2014 bojoval proti Ukrajine ako člen proruských militantných skupín. Pri ostreľovaní zahynul.

14:53 Ruský novinár pracujúci pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti zahynul pri sobotnom ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámila to ruská armáda, informuje agentúra AFP.

14:45 Letecká spoločnosť Ryanair plánuje obnoviť lety na Ukrajinu do konca roka 2023. "Uvažujeme o dvoch plánoch: jeden, keď sa skončí vojna a všetko sa otvorí o jeden alebo dva dni. A druhý, najpravdepodobnejší, podľa ktorého môžeme naplánovať malý počet letov už na konci tohto roka," - uviedlo vedenie spoločnosti.

14:30 V elitnej chatovej dedine "Sherwood" v Moskovskej oblasti obsadil muž ozbrojený puškou Kalašnikov dom, kde predtým býval Viktor Janukovyč.

14:00 V moskovskej škole je nainštalovaný systém „inteligentného Kremľa“, ktorý hrá ruskú hymnu.

13:30 Ukrajinská armáda útok na Kryme potvrdila, pričom dodala, že došlo k zničeniu skladov s muníciou a ropného skladu. K útoku, ktorého cieľom malo byť podľa médií vojenské letisko, došlo v Krasnohvardijskom okrese severne od Simferopolu v centrálnej časti polostrova. Na sociálnych sieťach kolovali videá, na ktorých bolo vidieť rozsiahly požiar a hustý dym; na niektorých boli zaznamenané aj explózie. Pozastavená bola aj železničná doprava.

13:01 Zatknutie bývalého príslušníka ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) a popredného nacionalistického vojnového blogera Igora Girkina pravdepodobne vyvolá hnev v radoch armády i medzi blogermi, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

13:00 Výrazná väčšina európskych podnikov nechce opustiť Rusko, a to ani napriek sankčnej rétorike, povedal v sobotu na 32. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Čína sa podľa neho stáva najsilnejšou ekonomikou sveta. S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:36 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok odsúdila ruské útoky na budovy nachádzajúce sa v historickom centre ukrajinského mesta Odesa, ktoré je pod ochranou svetového dedičstva UNESCO. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

11:46 Ukrajinský dronový útok na muničný sklad na Moskvou anektovanom polostrove Krym viedol k evakuáciám tamojších obyvateľov a ochromil železničnú dopravu, uviedli v sobotu tamojšie Ruskom dosadené úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

11:28 Ukrajina v piatok zasiahla kazetovou muníciou ruskú pohraničnú obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti. V sobotu to uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

11:22 Pohyb vozidiel na moste, ktorý spája pevninské Rusko a anektovaný ukrajinský polostrov Krym, bol dočasne zablokovaný, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady. Dôvod zastavenia dopravy nebol zverejnený. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Krymský most prináša vojnu a musí byť vyradený z prevádzky.

10:00 Najmenej štyri obete na životoch si vyžiadali najnovšie ruské útoky na Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, informuje TASR na základe sobotňajšej správy agentúry DPA.

9:12 Rozhodná ukrajinská ofenzíva je podľa Zdeňka Petráša z brnianskej Univerzity obrany najlepšia a zároveň asi aj jediná šanca, ktorú Kyjev má k tomu, aby obrátil priebeh vojny s Ruskom. Ofenzívne operácie však podľa neho nemusia nevyhnutne viesť k oslobodeniu okupovaného územia, ale musia podlomiť morálku a oslabiť ruský vojenský systém na Ukrajine.

7:55 Ruské sily ostreľovali sedem komunít v Sumskej oblasti, informovala v Telegrame vojenská správa Sumskej oblasti.

6:58 Na Ukrajine zomrelo v priebehu niekoľkých mesiacov až 20.000 bojovníkov zverbovaných žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa správu britského ministerstva obrany.

6:00 Krymský most prináša vojnu a musí byť vyradený z prevádzky, je presvedčený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters a serveru televízie CNN to povedal vo videoprejave k bezpečnostnému fóru v americkom Aspene. V noci na pondelok bol most spájajúci pevninské Rusko a anektovaný Krym vážne poškodený. Moskva z útoku obvinila Kyjev.

USA začnú cvičiť ukrajinských pilotov v priebehu niekoľkých týždňov

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v ten istý deň v rozhovore pre televíziu Fox News povedal, že Ukrajina by tieto americké stíhačky mala dostať pravdepodobne do konca tohto kalendárneho roka. Ukrajina žiada Západ o dodávky stíhačiek a školenie jej pilotov, aby mohla úspešne čeliť vzdušnej prevahe Ruska. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajla Podoľaka Kiev potrebuje 80 stíhačiek F-16 na zrýchlenie protiofenzívy zameranej na vytlačenie ruských síl na juhu a východe Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden ešte v máji oznámil, že USA podporia spoločné medzinárodné úsilie o výcvik ukrajinských pilotov na spomínané stíhačky. Ako poznamenala Sky News, výcvik by sa mal konať mimo Ukrajiny v Európe a mal by trvať niekoľko mesiacov.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineVladimir Puitn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu