Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

WHO označila aspartám za potenciálne karcinogénnu látku pre ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že umelé sladidlo aspartám, ktoré sa bežne používa v sladených nápojoch, zaradila do kategórie látok potenciálne karcinogénnych pre ľudí. Povolenú dennú dávku aspartámu však nijako neupravila. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

"Nekážeme spoločnostiam sťahovať produkty z trhu a ani spotrebiteľom, aby s aspartámom úplne prestali. Vyzývame len na striedmosť," povedal riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín Francesco Branca. Bezpečnosť aspartámu skúmala Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny (IARC), ktorá spadá pod WHO. Toto umelé sladidlo na základe zistených dôkazov zaradila do skupiny 2B. Okrem aspartámu sú v nej napríklad aj výťažky z aloy pravej (Aloe vera) a kyselina kávová nachádzajúca sa v káve a čaji.

Vraj nie je dôvod na zmenu povolenej dávky 

AFP upozorňuje, že kategória "potenciálne karcinogénne pre ľudí" je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí" a "karcinogénne pre ľudí". "Verejnosť by sa nemala znepokojovať rizikom vzniku rakoviny v spojitosti s látkami v skupine 2B," povedal profesor onkologickej epidemiológie z Los Angeles Paul Pharoah. Výbor WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) tiež preveril bezpečnosť aspartámu a vyhlásil, že nie je dôvod meniť povolenú dennú dávku tejto látky. Tá bola v roku 1981 stanovená na 0-40 miligramov sladidla na kilogram telesnej hmotnosti.

Viac o téme: WHOAspartámKarcinogénna látka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu