Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto piaty (11. júla 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (8)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV/VILNIUS - V centre litovskej metropoly Vilnius, dejisku dvojdňového summitu NATO, vztýčil v utorok ukrajinskú vlajku prinesenú z mesta Bachmut, o ktoré už zhruba rok zvádzajú ťažké boje ukrajinské a ruské sily. Správu o tom priniesli agentúra AFP a televízia Sky News. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 502

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 502 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Nórsko vyčlení 960 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine v roku 2023.

20:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil, že ruským jednotkám sa pri meste Lyman ležiacom na východe Ukrajiny podarilo postúpiť o 1,5 kilometra po tom, čo odrazili ukrajinský útok."Ruské sily podnikli protiútok a na dvojkilometrovom úseku frontu sa im podarilo postúpiť o 1,5 kilometra," povedal Šojgu pre ruskú štátnu televíziu.

20:30 Wagnerovi žoldnieri začnú cvičiť bieloruskú armádu.

20:15 Ak Spojené štáty dodajú Ukrajine kazetovú muníciu, Rusko bude podľa utorkového vyjadrenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua "nútené" použiť podobné typy zbraní.Ako pokračoval Šojgu, Rusko kazetovou muníciou disponuje, ale doteraz sa ju zdráhalo na Ukrajine použiť. Washington však už pred tým Moskvu obvinil z nasadenia tohto typu zbrane.

19:30 Zelenskyj vystúpil vo Vilniuse na koncerte na podporu členstva Ukrajiny v NATO UkraineNATO33. Na pódiu ho sprevádzala manželka Olena a litovský prezident Gitanas Nauseda s manželkou Dianou.

19:15 Členovia NATO zvýšia v roku 2023 vojenské výdavky o 8,3 percenta, uviedol Stoltenberg.

19:00 Na summite NATO vo Vilniuse Reznikov podpísal memorandum, v ktorom načrtáva podmienky výcviku s 11 členmi koalície.

18:00 Rusko v utorok v Bezpečnostnej rade (BR) OSN vetovalo návrh na deväťmesačné predlženie cezhraničného mechanizmu dodávok humanitárnej pomoci z Turecka do povstalcami ovládaných oblastí severnej Sýrie. Uvedený mechanizmus, zaisťujúci životne dôležité dodávky humanitárnej pomoci pre milióny ľudí v severnej Sýrii funguje už od roku 2014 a pravidelne sa predlžuje. Jeho platnosť vypršala 10. júla a snahy o zaistenie jeho ďalšieho fungovania zatiaľ neboli úspešné.

17:45 Putin plánuje v októbri navštíviť Čínu, kde sa stretne so Si Ťin-pchingom.

17:15 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu odsúdil v utorok Rusko za nedostatočné vyšetrenie vraždy popredného opozičného politika a kritika Kremľa Borisa Nemcova v roku 2015. Podľa súdu nebolo prešetrené ani prípadné napojenie vrahov na čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

17:10 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že pre úplné urovnanie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné exhumovať a dôstojne pochovať všetky obete takzvaného volynského masakru, pri ktorom počas druhej svetovej vojny prišlo o život približne 100-tisíc Poliakov.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (8)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Príslušníci Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) v rokoch 1943 – 1944 zavraždili v historickej oblasti Volyň približne 100.000 Poliakov aj príslušníkov iných národností. Volyň pred druhou svetovou vojnou patrila Poľsku, teraz je však súčasťou ukrajinského územia.

16:30 Nórska vláda sa v utorok zaviazala poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 240 miliónov dolárov. Na okraj summitu NATO v litovskom Vilniuse to oznámil predseda nórskej vlády Jens Gahr Störe. "Obranná vojna, ktorú vedie Ukrajina..., prebieha práve teraz. A práve teraz je (pomoc) nevyhnutná," poznamenal nórsky premiér. Nešpecifikoval však, na čo konkrétne sa uvedená suma použije.

16:20 Ukrajina a Francúzsko sa pripravujú na podpis memoranda o výcviku ukrajinských pilotov na bojových lietadlách F-16, uviedol ukrajinský minister obrany Reznikov.

15:50 Prvé francúzske riadené strely s dlhým doletom SCALP sú už na Ukrajine. Pre agentúru AFP to uviedol v utorok nemenovaný vojenský predstaviteľ krátko po tom, ako takúto dodávku v utorok avizoval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Šéf Elyzejského paláca pri príchode na dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse oznámil, že Francúzsko dodá ukrajinskej armáde strely SCALP, aby mohla počas prebiehajúcej protiofenzívy zasahovať ciele aj hlboko za ruskými líniami.

Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Zobraziť galériu (8)
Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok do litovského Vilniusu, kde sa zúčastní na summite Severoatlantickej aliancie, informuje o tom správa z agentúry AFP odvolávajúca sa na Zelenského hovorcu Serhija Nykyforova. "Pristál," oznámil Nykyforov.

Pred summitom Zelenskyj vyhlásil, že bude absurdné, ak Ukrajina nedostane od NATO jasný harmonogram vstupu. Podľa neho je za tým pravdepodobne neochota členov prizvať Ukrajinu do Aliancie.  "Znamená to, že vstup Ukrajiny do NATO sa ponecháva ako možný predmet vyjednávania s Ruskom. To však Rusko motivuje, aby pokračovalo v terore," citovala Zelenského agentúra DPA.

14:45 Šéf hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Budanov uviedol, že agentúra nemá nič spoločné s vraždou kapitána ruskej armády Stanislava Ržitského.

14:15 Bezpečnostné sily Ukrajiny zadržali informátora útočníkov, ktorí chceli narušiť ukrajinskú protiofenzívu v blízkosti Bakhmutu.

13:55 Množstvo Ukrajincov z Ruskom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti sa vydalo na dlhú cestu cez viacero krajín s cieľom dostať sa spod ruskej okupácie. Denník píše, ako Ukrajinka Rima Jaremenková počas šiestich dní prekonala 5000 kilometrov cez územie troch krajín s cieľom ujsť z mesta Olešky na Ruskom kontrolovanom území do niekoľko kilometrov vzdialeného Chersonu na druhom brehu rieky Dneper.

13:43 Krajiny skupiny G7 vydajú spoločné vyhlásenie o bezpečnostných prísľuboch pre Ukrajinu, ktoré vstúpi do platnosti po dosiahnutí mieru v konflikte s Ruskom. Oznámil to v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Pre nás je od začiatku dôležité, aby Ukrajina dostala bezpečnostné prísľuby, ktoré môžu vstúpiť do platnosti po uzavretí mieru," povedal Scholz na začiatku summitu NATO v litovskom Vilniuse.

13:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok skritizoval "neisté" a "slabé" výroky Severoatlantickej aliancie týkajúce sa členstva Ukrajiny v NATO. Podľa neho táto neistota Aliancie ohľadne pozvania Ukrajiny povzbudzuje Rusko, aby pokračovalo v "terore". TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a portálu britského denníka The Guardian.

13:14 Rusko pozorne monitoruje summit NATO v litovskom Vilniuse, oznámil v utorok Kremeľ. Zároveň poukázal na "protiruský charakter" stretnutia, na ktorom budú lídri Aliancie rokovať o členstve Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

"Bezpochyby je to summit Aliancie so silným protiruským charakterom. Rusko je vnímané ako nepriateľ a súper a v tomto kontexte sa budú odohrávať všetky rokovania," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:32 Ukrajina dostane pozvanie NATO budúci rok, ak nie vo Vilniuse. Ak Ukrajina nedostane pozvanie na vstup do NATO vo Vilniuse, dostane ho na summite vo Washingtone budúci rok, povedal 11. júla pre Rádio Liberty poradca prezidentského úradu Mychajlo Podoljak.

12:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok pripojí k lídrom NATO na summite vo Vilniuse, potvrdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

12:00 Francúzsko dodá Ukrajine riadené strely s dlhým doletom SCALP, aby pomohlo ukrajinským ozbrojeným silám zasahovať ciele hlboko za ruskými líniami, oznámil v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

11:59 Nemecko dodá Ukrajine dva odpaľovacie zariadenia Patriot SAM, 25 tankov Leopard, 40 BMP Marder, 20 000 delostreleckých granátov a ďalšie zbrane v hodnote 600 miliónov eur.

11:47 Severoatlantická aliancia vyšle na summite v litovskom Vilniuse Ukrajine jasný a pozitívny odkaz o členstve v NATO. Uviedol to generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg v úvode zhromaždenia. "Očakávam, že spojenci vyšlú jasný a priaznivý odkaz o ceste vpred smerom k členstvu Ukrajiny (v NATO)," povedal. Navrhol podľa vlastných slov balíček opatrení, ktorý má zaručiť plnú vzájomnú súčinnosť medzi silami NATO a Ukrajiny, ktorý tiež túto krajinu priblíži k Aliancii. Poukázal na to, že v stredu sa uskutoční prvé zasadanie Rady NATO-Ukrajina aj za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

11:11 Velenie spoločných síl Ozbrojených síl Ukrajiny ukázalo, ako boli v tú noc nad oblasťou Kyjeva zostrelené nepriateľské UAV.

10:33 Ruské drony útočili v utorok nadránom na ukrajinské mestá Odesa a Kyjev. Došlo k tomu len niekoľko hodín pred začiatkom summitu NATO v Litve, ktorý sa bude zameriavať na bezpečnostné hrozby zo strany Moskvy a na budúce členstvo Ukrajiny v Aliancii. Rusko vypálilo na obe mestá 28 samovražedných dronov, spresnila ukrajinská armáda. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

9:54 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že krajiny NATO súhlasili s prijatím Ukrajiny do aliancie v rámci zjednodušeného postupu – bez splnenia akčného plánu členstva. Podmienky ešte nie sú pomenované, ale s najväčšou pravdepodobnosťou Ukrajina vstúpi do NATO po skončení vojny.

9:39 Dôsledky útoku dronom na oblasť Kyjeva. Poškodených bolo 12 súkromných domov.

8:57 Americký prezident Biden sa zajtra na samite NATO vo Vilniuse stretne s ukrajinským prezidentom Zelenským.

8:32 Ukrajina bude súčasťou NATO, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vo svojom nočnom príhovore. Očakáva tiež, že výsledkom summitu v Litve bude "algoritmus" cesty Kyjeva, teda postupnosť krokov k oficiálnemu členstvu v Severoatlantickej aliancii. Správu priniesol v utorok portál britského denníka The Guardian. "Stále pracujeme na formulovaní textu, to znamená na konkrétnych slovách tohto potvrdenia, ale my už vieme, že Ukrajina bude v Aliancii," uviedol Zelenskyj vo videu v pondelok neskoro večer. "A pracujeme na algoritme pre dosiahnutie členstva, ktorý bude čo najjasnejší a najrýchlejší."

7:59 Austrália v pondelok uviedla, že nasadením vojenského lietadla a približne 100 svojich vojakov i civilného personálu v Nemecku prispeje k vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

7:27 Počet obetí ruského náletu na Orikhiv v Záporožskej oblasti sa zvýšil na sedem, informovala ukrajinská štátna pohotovostná služba s tým, že z trosiek sa podarilo vytiahnuť tri telá.

6:55 "Nepriateľ zaútočil na Kyjev zo vzduchu druhýkrát tento mesiac. Rovnako ako na začiatku júla, nepriateľ použil muníciu šahíd, iránske drony boli vyslané z južného smeru, pravdepodobne z Krasnodarského kraja," napísal šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na sociálnej sieti Telegram. Varovanie pred leteckými útokmi podľa ukrajinskej armády trvalo dnes v Kyjeve asi hodinu a dlhšie tiež v oblastiach na východe Ukrajiny.

6:47 Ruský systém protivzdušnej obrany S-400 - alebo to, čo z neho zostalo.

6:04 Ruského občana obžalovali v nemeckej metropole Berlín z pokusu o zabitie a pokusu o podpaľačstvo po tom, čo vlani umiestnil výbušné či zápalné zariadenie v budove, kde žili zamestnanci ruskej tlačovej agentúry, oznámila v pondelok berlínska prokuratúra. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

6:00 Námestníka šéfa oddelenia pre mobilizáciu Stanislava Ržického zastrelili v pondelok počas ranného behu v meste Krasnodar na juhozápade Ruska, informuje TASR s odvolaním sa na správu stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúry Reuters. Ržickij, ktorý predtým v ruskom námorníctve velil ponorke Krasnodar, na mieste podľahol niekoľkým strelným zraneniam do chrbta i hrudníka. Strelec z miesta činu ušiel a v prípade bolo začaté vyšetrovanie.

Sedem ľudí zahynulo na juhu Ukrajiny, kde Rusi zasiahli miesto výdaja pomoci

Šéf Záporožskej oblasti Jurij Malaško dnes pôvodne informoval, že zomreli štyria ľudia a ďalších 13 utrpelo zranenia. Záchranári ale neskôr z trosiek zničenej budovy v obytnej štvrti vyslobodili ďalšie štyri telá. Pátranie po prípadných ďalších obetiach už ukončili. Malaško podľa BBC uviedol, že ruská armáda zasiahla ľudí, ktorí čakali v rade pri takzvanom bode nezlomnosti, kam je možné zájsť si pre vodu alebo sa pripojiť k internetu. Takéto miesta vznikli v dôsledku ruskej invázie vo všetkých ukrajinských mestách. Orichiv od frontovej línie delí menej ako desať kilometrov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu