Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rekordné horúčavy zasiahli celý svet: V nedeľu bude peklo! Od USA cez Európu po Japonsko platia výstrahy, ľudia kolabujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM/LAS VEGAS - Rekordné horúčavy predpovedajú v najbližších dňoch po celom svete - od Spojených štátov, kde s nebezpečne vysokými teplotami zápasia desiatky miliónov ľudí, až po Európu, Čínu, Irak a Japonsko. Je to najnovší príklad toho, akú hrozbu predstavuje globálne otepľovanie. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Taliansko napríklad čaká podľa predpovedí historicky najhorúcejší víkend a tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo výstrahu najvyššieho červeného stupňa pre 16 miest vrátane Ríma, Bologne a Florencie. Čína zápasí s extrémnym počasím už týždne, trápia ju prudké lejaky aj vlny dusivých horúčav. V častiach východného Japonska tiež očakávajú v nedeľu a pondelok teploty dosahujúce 38 až 39 stupňov Celzia. Meteorologická služba varovala, že teploty môžu prekonať doterajšie rekordy.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

V severnej Indii vytrvalé monzúnové dažde usmrtili najmenej 90 ľudí a nastali po spaľujúcich horúčavách. Hladina rieky Jamuna tečúcej cez indické hlavné mesto Naí Dillí dosiahla rekordnú výšku 208,66 metra, čo je viac než meter nad najvyšším stavom z roku 1978, a ohrozuje nízko položené štvrte tohto megamesta s vyše 20 miliónmi obyvateľov. Veľké záplavy a zosuvy pôdy sú počas monzúnového obdobia v Indii bežné, ale odborníci na zmenu klímy tvrdia, že ich výskyt je čoraz častejší a závažnejší. Aj Američania zažívajú silnú vlnu horúčav, ktorá pokrýva územie od Kalifornie po Texas a jej vrchol sa očakáva tento víkend.

Rekordné horúčavy zasiahli celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tepelná kupola trápi juhozápadné štáty USA celý týždeň a predstavuje vážne zdravotné riziká. Jedným z najhoršie zasiahnutých štátov je Arizona, kde je zdravie unavených obyvateľov zaťažované slnkom celý deň. Vo Phoenixe, hlavnom meste štátu, mala byť v piatok zaznamenaná teplota nad 43 stupňov Celzia už 15. deň po sebe, ako predpovedali štátne meteorologické služby. Úrady vydali silné varovanie a odporučili ľuďom, aby sa vyhýbali činnosti vonku počas dňa a dávali si pozor na nedostatok tekutín. Meteorologická služba v Las Vegas v štáte Nevada upozornila: "Predpoklad, že vysoké teploty ako vždy súvisia s púštnym podnebím, je NEBEZPEČNÝ omyl! Táto vlna horúčav NIE JE typická púštna horúčava."

Rekordné horúčavy zasiahli celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Začína sa najintenzívnejšie obdobie," dodala služba s tým, že v nedeľu sa očakávajú rekordne vysoké teploty. Slávne Údolie smrti v americkom štáte Kalifornia, jedno z najhorúcejších miest na Zemi, zrejme tiež v nedeľu zaznamená nové teplotné vrcholy a ortuť teplomerov môže stúpnuť na 54 stupňov Celzia. Južná Kalifornia bojuje aj s početnými malými požiarmi. Minulý víkend usmrtili spaľujúce horúčavy desať migrantov na hraniciach USA s Mexikom, informovala Pohraničná stráž. V Iraku sú horúce letá bežné, ale aj výpadky elektriny. Ľudia v hlavnom meste Bagdad sa preto ochladzujú plávaním v rieke Tigris.

Robí to aj 37-ročný Wisám Ábid, lebo leto je brutálne. Lenže ako pre AFP povedal, iracké rieky vysychajú a tak je ohrozený aj starý dobrý zvyk ochladiť sa v ich vodách. Teploty sú tam už blízko 50 stupňov Celzia a vietor prúdiaci mestom pôsobí ako sušič vlasov - Ábid stojí uprostred rieky, ale voda mu siaha len po pás. Vlny horúčav prišli po tom, čo služba Európskej únie monitorujúca klímu oznámila, že svet zažil minulý mesiac vôbec najhorúcejší zaznamenaný jún.

Viac o téme: SvetHorúčavyUSAJaponskoEurópaVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu