Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa prieskumu zaostávame v kybernetickej bezpečnosti: Internet v mobile má pritom 92 percent domácností

Sporiaca aplikácia v internet bankingu
Sporiaca aplikácia v internet bankingu (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Až 92 percent slovenských domácností má prístup k internetu prostredníctvom mobilného telefónu, no povedomie o kybernetickej bezpečnosti zaostáva. Nasledujú notebooky (77 percent), smart televízory (60 percent) či tablety (49 percent). Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra AKO na základe zadania Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti (KCCKB).

"Povedomie o kyberbezpečnosti sa zlepšuje iba veľmi mierne. Ale tým, že početnosť a sofistikovanosť kyberútokov stále rastie, bežní používatelia mobilov, počítačov a smart zariadení sú stále viac atakovaní a ohrození," uviedol riaditeľ KCCKB Ivan Makatura.

Archívne video: Veronika Remišová k aktuálnej politickej situácii a k schváleným novelám zákonov

Veronika Remišová k aktuálnej politickej situácii a k schváleným novelám zákonov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prieskum ukázal, že respondenti s deťmi majú nadpriemerný počet inteligentných zariadení v domácnostiach. V porovnaní s minulým rokom došlo k pozitívnemu posunu vo vnímaní potreby chrániť deti pred kybernetickými hrozbami, no odborníci stále poukazujú na nedostatočnú rodičovskú kontrolu, keďže až 64 percent dospelých nepoužíva žiadne nástroje na kontrolu digitálnej aktivity detí.

Respondenti nevedeli, kde majú získať informácie o kybernetickej bezpečnosti

Viac ako polovica respondentov nevedela, kde získať dôveryhodné informácie o kyberbezpečnosti. Skoro 40 percent opýtaných nedokázalo identifikovať najvážnejšie hrozby v oblasti IT. Medzi najčastejšie uvádzané nebezpečenstvá patrili kompromitácia identity (32,5 percenta), škodlivý kód, sociálne a zdravotné hrozby a kyberšikana.

Z prieskumu vyplýva, že väčšina ľudí prijíma aspoň niektoré základné opatrenia na zlepšenie kyberbezpečnosti, ako je používanie antivírusových programov (68,5 percenta), zabezpečenie zariadení heslom (65,4 percenta) a pravidelné aktualizácie softvéru a aplikácií (53,9 percenta). Agentúra AKO realizovala prieskum od 19. apríla do 2. mája na vzorke tisíc respondentov.

Viac o téme: PrieskumMobilInternet Kybernetická bezpečnosťZaostávame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu