Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hašek na pôde európskeho parlamentu tvrdí, že ruskí a bieloruskí športovci by nemali ísť na olympiádu

Dominik Hašek Zobraziť galériu (2)
Dominik Hašek (Zdroj: Tv Prima)

ŠTRASBURG - Štáty Európskej únie by mali znemožniť medzinárodné štarty ruských športovcov propagujúcich režim prezidenta Vladimira Putina a zároveň by mali zabezpečiť azyl pre ruských a bieloruských športovcov, ktorí odsúdia ruskú agresiu na Ukrajine. S týmto posolstvom vystúpil v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu bývalý český hokejový brankár Dominik Hašek.

Hašek pred stretnutím s novinármi rokoval s europoslancami o tom, že je potrebné znemožniť medzinárodné štarty ruských športovcov propagujúcich vojnový režim ruského prezidenta. Zákonodarcov sa snažil presvedčiť, že pokiaľ ruskí alebo bieloruskí športovci vojnu proti Ukrajine jasne neodsúdia, nemali by štartovať v medzinárodných súťažiach ani na olympiáde v roku 2024 v Paríži.

VIDEO Hašek na pôde EP o účasti ruských a bieloruských športovcov na olympiáde

Hašek na pôde EP o účasti ruských a bieloruských športovcov na olympiáde (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Jeden z najúspešnejších hokejistov českej histórie prišiel medzi európskych zákonodarcov na pozvanie českého europoslanca Tomáša Zdechovského, ktorý podporuje Hašekove dlhodobé snahy o vylúčenie ruských a bieloruských športovcov z medzinárodných športových súťaží. Zdechovský umožnil Hašekovi aj stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou, šéfom Európskej ľudovej strany (EPP) Manfredom Weberom a českou eurokomisárkou Věrou Jourovou.

Hašek na pôde európskeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Hašek upozornil, že Medzinárodný olympijský výbor v súčasnosti počíta s možnosťou štartov ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži, čo niektoré štáty EÚ odmietajú a zvažujú bojkot hier. Európske krajiny by však podľa neho nemali brániť svojim športovcom v účasti na olympiáde, ale radšej by mali vytvoriť zázemie pre ruských športovcov, ktorí verejne odsúdia agresiu voči Ukrajine, a poskytnúť im a ich rodinám štatút utečenca, keďže by im po odsúdení vojny doma hrozilo väzenie.

Ruskí športovci, ktorí odsúdia vojnu, by na olympiáde mohli štartovať v rámci "utečeneckého tímu"

Dodal, že ruskí športovci, ktorí odsúdia vojnu, by na olympiáde mohli štartovať v rámci "utečeneckého tímu", čo sa už v histórii olympiád stalo. Európsky parlament nemá priame právomoci týkajúce sa organizácie športových súťaží, politici však môžu presviedčať o zmene prístupu napríklad národ

Viac o téme: OlympiádaŠportovciRuskoBieloruskoEurópsky parlamentDominik Hašek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu