Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Podľa českého prezidenta Pavla Ukrajina potrebuje vidieť svetlo na konci tunela, že bude vítaná v NATO

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: profimedia.sk)

VILNIUS - Ukrajina potrebuje vidieť svetlo na konci tunela a musí cítiť motiváciu, že raz bude vítaná v rodine NATO. Pred začiatkom aliančného summitu vo Vilniuse to vyhlásil český prezident Petr Pavel.

Za ideálne by považoval, ak by dnes mohli Ukrajine povedať, že v okamihu, keď skončí vojna, sa začnú prístupové rokovania o členstve v NATO. Aliančný summit podľa neho zrejme skončí nejakou formou kompromisu. Pavel však zdôraznil, že Spojené štáty prišli krátko pred začiatkom summitu s novým znením deklarácie, ktoré je podľa neho pre mnohých nezrozumiteľné. Očakáva preto, že ho americká delegácia vysvetlí.

VIDEO Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

"Prezident Biden zmienil, že je pripravený poskytnúť Ukrajine rovnaké garancie ako Izraelu, čo by ale v dôsledku boli možno vyššie garancie, než je článok päť NATO. Takže som naozaj zvedavý, s čím americká delegácia príde," povedal český prezident. Ako doplnil, garancie, ktoré USA poskytujú Izraelu, v podstate znamenajú kolektívnu obranu, čiže ak by bol Izrael napadnutý, Spojené štáty mu poskytnú akúkoľvek pomoc.

Ukrajina má čas na oslobodenie okupovaných území približne do konca tohto roka

V diskusnom fóre pred začiatkom rokovaní zhodnotil, že Ukrajina má čas na oslobodenie okupovaných území približne do konca tohto roka. Potom už bude musieť s Moskvou vyjednávať na základe toho, čo dovtedy získa. Dodal, že ochota Západu podporovať Ukrajinu ďalšími zásielkami zbraní bude klesať. Ukrajinskí vojaci sú podľa neho motivovanejší a technicky lepšie vybavení než Rusi, avšak na "skutočne efektívnu" protiofenzívu im chýba munícia aj vzdušné sily. "Ukrajina pomaly získava územia, pravdepodobne stále hľadá slabé miesta v ruskej obrane. Stále nenasadila významné sily, ktoré pripravila," dodal.

Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského.
Zobraziť galériu (2)
Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského.  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Situácia na Ukrajine podľa neho nie je len regionálnym konfliktom medzi dvomi krajinami, ktoré majú územný spor. "Je to o tom, ako by mal podľa nás svet fungovať – či ho chápeme ako svet, v ktorom fungujú nejaké spoločné hodnoty a rešpekt k pravidlám, alebo ako svet, kde platí právo silnejšieho," vysvetlil. "Súčasný svetový poriadok je spochybňovaný a lož sa stáva jednou z najväčších zbraní," uviedol Pavel. Upozornil na rafinovanosť týchto lží, ktorých účelom je podryť hodnoty slúžiace ako hlavné záruky bezpečia a stability západného sveta. Politické ciele nemožno dosahovať silou, zdôraznil.

Viac o téme: NATOUkrajinaSummit NATOPetr PavelSvetlo na konci tunela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu