Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty štvrtý (30. júla 2023)

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (8)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: TASR/AP/Ekaterina Shtukina)

KYJEV - Ukrajinské drony poškodili v noci na nedeľu dve budovy v ruskom hlavnom meste Moskva, k obetiam ani zraneniam však nedošlo, uviedol starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. Najmenej dvaja ľudia prišli v sobotu o život po ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Záporožie, uviedli tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 521

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 521 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ruská armáda 30. júla delostrelecky ostreľovala komunitu Kostiantynivka v Doneckej oblasti, pričom zabila jedného civilistu a dvoch zranila, informovala 30. júla generálna prokuratúra.

20:52 Stretnutie „Peace Formula“ sa čoskoro uskutoční v Saudskej Arábii. Náčelník generálneho štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak 30. júla uviedol, že v blízkej budúcnosti sa v Saudskej Arábii uskutoční stretnutie s cieľom prediskutovať realizáciu mierových iniciatív Ukrajiny.

20:15 Začala sa demontáž sovietskeho znaku na pamätníku „Vlasť“ v Kyjeve. Socha bude premenovaná na „Matka Ukrajina“.

19:25 28. júla 2023 poslanec Yaroslav Zheleznyak (frakcia Holos) oznámil, že Najvyššia rada prijala návrh zákona č. 9311-1-d o správe a riadení prevádzkovateľa prepravnej sústavy plynu na Ukrajine.

18:45 Takmer osem týždňov po dlho očakávanej ukrajinskej letnej protiofenzíve, ktorá začala s obmedzenými ziskami a poriadnou dávkou sklamania, vstúpila operácia do novej fázy.

18:10 "Vojna sa postupne vracia na územie Ruska - do jeho symbolického centra a na vojenské základne. Je to nezvratný, prirodzený a absolútne spravodlivý proces," uviedol Zelenskyj počas návštevy západoukrajinského mesta Ivano-Frankivsk.

17:55 Obyvateľ regiónu Sumy držal trofejný ruský tank T-80 na svojom dvore viac ako rok.  Ako sa ukázalo, tank bol zapletený do prípadu vojnových zločinov Rusov, keďže bol použitý na ostreľovanie nemocnice. Prokuratúra previedla tank pre potreby AFU.

17:20 Rusko bude musieť použiť jadrové zbrane, ak bude prebiehajúca ukrajinská protiofenzíva úspešná, vyhlásil v nedeľu bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informuje správa agentúry Reuters.

16:45 Volodymyr Zelenskyj navštívil rehabilitačné centrum v Ivano-Frankivsku.

16:13 Ukrajinské ministerstvo kultúry prisľúbilo nainštalovať ukrajinský erb namiesto sovietskeho do Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa oslavuje 24. augusta.

15:45 Tu je "mierne poškodená fasáda" kancelárie ministerstva digitálneho rozvoja v "meste Moskva".

15:00 Zničenie ruského raketového systému zem-vzduch Buk.

14:30 Pápež František vyzval v nedeľu Rusko, aby zmenilo svoje rozhodnutie o odstúpení od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala Ukrajine vyvážať obilie aj napriek prevrávajúcej vojne. Informuje správa agentúry Reuters. "Apelujem na mojich bratov, úrady v Ruskej federácii, aby mohla byť čiernomorská iniciatíva obnovená a obilie sa mohlo bezpečne prevážať," uviedol pápež počas každotýždňovej modlitby Anjel Pána.

Pápež František
Zobraziť galériu (8)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

14:00 Ruské jednotky zaútočili na dedinu Novodmytrivka v Chersonskej oblasti 30. júla a zasiahli obytnú budovu, informovala vojenská správa Chersonskej oblasti.

13:43 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu chválil ruské námorníctvo na prehliadke vojnových lodí v Petrohrade, kde ho sprevádzalo aj niekoľko afrických lídrov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

12:33 Brjanská oblasť bola dnes ostreľovaná.

12:32 Rusi sa usilovne snažia opraviť Krymský most.

11:56 V Moskve v noci vletel dron do budovy, v ktorej sídlia naraz tri ministerstvá: ministerstvo hospodárskeho rozvoja, ministerstvo priemyslu a obchodu a ministerstvo komunikácií. Ich dokumenty výbuch odniesol a rozhádzal po ulici.

10:55 Africkí lídri opúšťajú Petrohrad po dvojdňovom rusko-africkom summite bez toho, aby dokázali presadiť obnovenie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny a nájsť cestu na ukončenie tamojšej vojny. TASR informuje podľa správy AP.

10:15 Ruskí okupanti zaútočili raketou na vzdelávacie zariadenie v meste Sumy. Jedna osoba zahynula a 17 ďalších bolo zranených.

9:54 Ruské sily v noci na nedeľu zmarili ukrajinský pokus zaútočiť dronmi na Ruskom anektovaný Krym. TASR prebrala správu agentúry AFP. "Šestnásť ukrajinských UAV bolo zničených paľbou protivzdušnej obrany," uviedlo v nedeľu ruské ministerstvo obrany s odkazom na bezpilotné lietadlá. K obetiam nedošlo, dodalo.

9:19 V noci Rusi zhodili na Hadí ostrov dve neidentifikované letecké bomby. Ide o tretí útok v priebehu mesiaca.

8:35 V Sevastopole sa istý muž pokúsil podpáliť budovu vojenského veliteľstva zápalnou fľašou. Bol zadržaný.

7:45 Saudská Arábia bude viesť mierové rokovania o Ukrajine za účasti 30 krajín, ale bez Ruska.

7:42 Ukrajinský dronový útok na ruskú metropolu Moskva si v noci na nedeľu vyžiadal jedného zraneného a viedol k dočasnému uzatvoreniu letiska Vnukovo. TASR informuje s odvolaním sa na správu agentúry AP.

6:14 Ukrajina v rámci svojej protiofenzívy uskutočnila úspešný útok na most spájajúci Moskvou anektovaný Krymský polostrov a postúpila pri východoukrajinskom meste Bachmut, informuje v sobotu TASR na základe správy agentúry DPA.

Ruský raketový útok v Záporoží pripravil o život dve osoby

V prípade obetí ide o muža a jeho manželku, spresnil tajomník mestskej rady metropoly Záporožskej oblasti Anatolij Kurtjev. Ako dodal, zranenia v dôsledku útoku utrpela ďalšia žena. Tlaková vlna detonácie vyrazila okná výškového obytného domu, vzdelávacej inštitúcie i supermarketu. O ruskom raketovom útoku informovali aj predstavitelia Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Aj tento útok mal zasiahnuť vzdelávaciu inštitúciu, správy o prípadných ďalších škodách či obetiach na životoch však neboli bezprostredne známe, píše DPA.

Ukrajinské drony poškodili v Moskve dve budovy

Sobianin na platforme Telegram spresnil, že v prípade poškodených stavieb ide o dve budovy s kancelárskymi priestormi. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS boli v noci na nedeľu nad Moskvou zostrelené dva drony. Miliónová ruská metropola bola už viackrát cieľom dronových útokov, ktoré sa však podľa agentúry DPA nedajú porovnať s masovými útokmi Moskvy vo vojne, ktorú vedie na Ukrajine.

Útok na budovy v Moskve
Zobraziť galériu (8)
Útok na budovy v Moskve  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Rusko opakovane ostreľuje aj ukrajinskú metropolu Kyjev dronmi, raketami i riadenými strelami, čím spôsobuje aj obete na životoch, zranenia a rozsiahle škody. V sobotu si ruské útoky v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti vyžiadali najmenej dve obete. Najmenej jeden civilista zahynul v sobotu večer po ruskom raketovom útoku na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny, citovala agentúra AFP tamojšie policajné zdroje. Pri útoku na tamojšie vzdelávacie zariadenie utrpelo zranenia najmenej päť ďalších osôb.

Útok na budovy v Moskve
Zobraziť galériu (8)
Útok na budovy v Moskve  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu