Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stačilo jediné kúpanie sa v bazéne: Améba požierajúca mozog zabila kulturistu, malo to rýchly spád

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LÁHAUR - Druhu améby, ktorý sa plavcom dostáva do mozgu nosom a takmer vždy vedie k smrti, sa darí v bazénoch bez pridaného chlóru. Mladý kulturista v pakistanskom Láhaur sa nakazil takýmto parazitom. V nemocnici sa pre neho nedalo už nič urobiť.

Muž v Pakistane zomrel na zriedkavú infekciu takzvanou mozog požierajúcou amébou po návšteve bazéna. Ako informovali pakistanské médiá, 30-ročný muž zomrel v nemocnici v metropole Láhaur. Minister zdravotníctva provincie Pandžáb Javed Akram potvrdil infekciu patogénom Naegleria fowleri.

Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa informácií denníka The Express Tribune bol muž kulturista. Počas plávania sa sťažoval na silné bolesti hlavy a bol prevezený na pohotovosť. Neskôr zomrel na klinike. Keďže išlo o prvú takúto infekciu v meste, muža v nemocnici možno neliečili správne, napísali noviny.

Infekcie parazitom Naegleria fowleri sú extrémne zriedkavé, ale takmer vždy sú smrteľné. Podľa odborníkov je organizmus rozšírený najmä v subtrópoch a trópoch. Môže sa šíriť aj v zle dezinfikovaných bazénoch. Parazit sa vyskytuje najmä v teplých vodách a pri plávaní sa človeku môže dostať do mozgu nosom. Tam môže spôsobiť meningitídu, ktorá vo väčšine prípadov vedie ku kóme a smrti.

Stačilo jediné kúpanie sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Choroba začína horúčkou, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami hlavy a stuhnutím šije, po ktorých nasledujú zmeny v ovládaní tela a vnímaní. Choroba postupuje rýchlo, pacienti upadajú do kómy a zvyčajne do týždňa zomierajú.

Zdravotníci z pakistanského regiónu sa sťažovali, že mnohé bazény v Pandžábe sú prevádzkované bez chlóru. Bazény a vodné nádrže musia byť dôkladne vyčistené dvakrát do roka. Nedávno bolo vybudovaných aj veľa súkromných bazénov, ktoré sú prevádzkované bez preventívnych opatrení, pričom stále viac ľudí chodí k vode pre horúčavy. Regionálna vláda odmietla novinám prípad komentovať.

Viac o téme: MozogSmrťKulturistaAmébaPakistanLáhaur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu