Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poplach na jazerách: Návštevníkom sa do kože zavŕtali nepríjemné parazity! Zakročiť museli hygienici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA/PRAHA - Prírodné vodné plochy ľudí lákajú. Viete tam nájsť väčšie súkromie, priviesť si domáceho miláčika, netlačíte sa tam hlava na hlave tak ako často na kúpalisku a vyhnete sa plateniu vstupného. Ak však patríte k tým, ktorí dávajú prednosť jazerám a štrkoviskám pred bazénmi, zbystrite pozornosť. V susednom Česku totiž bojujú s nepríjemným problémom.

Ľudia, ktorí si v Česku užívali odpočinok na prírodných vodných plochách, zostali nemilo prekvapení. Počas kúpania sa im totiž do kože zavŕtal nebezpečný parazit spôsobujúci cerkáriová dermatitídu. Tá je typická silným svrbením, doslova až do zbláznenia. „To môže byť sprevádzané celkovými príznakmi, ako napríklad teplotou alebo nevoľnosťou,“ uviedol pre web cnn.iprima dermatológ Petr Arenberger. „Citlivejší jedinci môžu mať zväčšené lymfatické uzliny a väčšie opuchliny,“ doplnila hygienička Jana Bělohlávková.

Video:Ľudia na prírodnom jazere vo Vajnoroch

Ľudia na prírodnom jazere vo Vajnoroch (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Larvy parazitických červov už spôsobili, že hygienici v niektorých vodných plochách zakázali kúpanie. Stalo sa tak napríklad v Plzni. „Jazierko v Škodalande sa uzavrelo 23. júna, teda v rovnaký deň, kedy sa otvorilo. Zistilo sa, že sa v podvečer u ľudí, ktorí sa v ňom kúpali, objavila svrbivá vyrážka,“ uviedol Úrad mestského obvodu Plzeň 3. Vyzbierať museli všetky vodné ulitníky, pretože práve tie do vody cerkárie zaniesli. Nasleduje mechanické a fyzické čistenie jazera.

Poplach na jazerách: Návštevníkom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nejde o jedinú vodnú plochu, ktorá má tento problém a kde hygienici vydali zákaz kúpania. Predtým, ako vojdete do jazera, overte si preto, či je kúpanie v ňom v poriadku a či sa nenachádza na čiernom zozname.

Pred cerkariórnou dermatitídov vás neuchráni ani to, ak sa po kúpaní v jazere osprchujete. Pokiaľ nájdete na svojom tele vyrážku, zájdite k lekárovi. Niekedy postačí aj kúpiť si v lekárni niečo na zmiernenie svrbenia.

Chránení nie ste však ani v bazénoch. Voda, hoci vyzerá byť v poriadku, sa totiž môže kaziť. Nepríjemné svrbenie vám vie okrem toho spôsobiť aj chlór z bazéna.

Viac o téme: VodaLetoBazényParazitJazeráKúpanie saVodné plochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu