Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecké škôlky chceli zriadiť miestnosti pre sexuálne hry detí: Vyvolali vlnu pobúrenia v spoločnosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANNOVER – Dve nemecké mestá sa rozhodli a oznámili rodičom, že plánujú zriadiť bezpečné miestnosti pre deti, kde by mohli preskúmať svoje vlastné telá. V Dolnom Sasku, v druhej najväčšej spolkovej krajine Nemecka proti tomuto rozhodnutiu museli zasiahnuť úrady.

Projekt, v rámci ktorého mali v škôlkach vzniknúť „miestnosti na skúmanie vlastných tiel“ sa stretol s obrovskou vlnou nevôle v spoločnosti. Proti projektu zakročil aj Dolnosaský úrad pre ochranu mládeže. Všetko sa to začalo oficiálnym listom, ktorý dostali rodičia detí, a oznámili, že zakladajú tieto špeciálne miestnosti a preto by chceli rodičov oboznámiť s pravidlami v nich. Spomínalo sa tam, že dieťa sa rozhodne samé, či a s kým sa chce hrať „na doktora“. Zakázaný bol vstup dospelých ale aj starších detí.

Záchranná akcia na zelenej vode: Muž po skoku do plytkej vode utrpel poranenie chrbtice (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

K iniciatíve sa vyjadrila aj organizácia Arbeiterwohlfahrt (AWO), ktorá sa pomocou niekoľkých prednášok snažila vysvetliť rodičom tento nový koncept. Podľa zástupkyne technického odboru v AWO Heike Rahlvesovej išlo skôr o „zóny intimity“, kde sa deti môžu prezliekať bez toho, aby ich niekto videl. Podľa denníku Die Welt ale vyjadrila zároveň zdesenie nad faktom, že v listoch miestnosti nazvali ako priestor pre „sexuálne hry“. Pôvodne totiž malo ísť o akési „zriadenie chráneného priestoru, kde by deti nenásilne a bezpečne mohli preskúmať svoje vlastné telo“, uviedol portál T-Online.

Najväčšie pobúrenie prejavili rodičia hlásiaci sa k islamu, ktorí poslali aj sťažnosť na úrad pre ochranu detí a mládeže. O rovnaké miestnosti sa v minulosti snažila aj škôlka Kráľovnej Márie v Tennenbronne v Bádensko-Wuerttembersku. Obe školy od projektu ustúpili. Podľa odborníkov boli inšpirované materiálom jednej z najväčších neziskových organizácií v oblasti sexuálnej výchovy v Nemecku ProFamilia. Ich zástupcovia už v roku 2013 uviedli, že malé deti sú „sexuálne stvorené“ a „hry skúmajúce telo“ sú pre ne prirodzené, no vyžadujú jasné pravidlá.

Viac o téme: DetiNemeckoDolné Sasko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu