Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chorvátsko, Kamerun a Vietnam zaradila Finančná akčná skupina na sivú listinu krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Medzinárodná organizácia Finančná akčná skupina (FATF), bojujúca proti praniu špinavých peňazí, v piatok oznámila, že zaradila Chorvátsko, Kamerun a Vietnam na svoju "sivú listinu" krajín, ktoré budú pod zvýšeným dohľadom. Informuje agentúra AFP.

FATF je najdôležitejšou globálnou, medzivládnou organizáciou zameranou na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Uvedené tri krajiny boli zaradené k 23 ďalším štátom na listine, ktoré "aktívne spolupracujú s FATF na riešení strategických nedostatkov vo svojich režimoch boja proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a financovaniu šírenia zbraní hromadného ničenia". K takým patria jadrové, chemické a biologické zbrane. Ďalšími krajinami na sivom zozname sú napríklad Albánsko, Juhoafrická republika (JAR) a Spojené arabské emiráty (SAE).

Toto oznámenie prišlo v posledný deň plenárnej schôdze FATF v Paríži. Organizácia má 39 členov, sídli v Paríži a má sivý zoznam krajín, ktoré si vyžadujú dôkladnejšie monitorovanie. Má aj čierny zoznam krajín klasifikovaných ako vysoko rizikové.

Čierny zoznam

Na čiernom zozname FATF neboli urobené žiadne zmeny. V súčasnosti sú na ňom tri krajiny: Irán, Mjanmarsko a Severná Kórea (KĽDR). FATF odporúča, aby krajiny v tejto poslednej kategórii boli pod oveľa podrobnejším dohľadom. Vyše 200 krajín a jurisdikcií súhlasilo, že budú uplatňovať normy FATF v tejto oblasti. Jej odporúčania sa týkajú opatrení napríklad transparentnosti, koordinovania preventívnych krokov a trestných opatrení.
 

Viac o téme: VietnamChorvátskoKamerunFinančná akčná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu