Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Srbsko znova pohrozilo intervenciou v Kosove, žiada ochranu tamojších Srbov

Etnické napätie v Kosove
Etnické napätie v Kosove (Zdroj: SITA/(AP Photo/Bojan Slavkovic)

BELEHRAD – Srbsko v piatok zopakovalo hrozbu vojenskej intervencie v Kosove, ak tamojšie mierové sily pod vedením NATO nebudú chrániť menšinových Srbov pred postupom vlády v Prištine. TASR informácie prevzala od agentúry AP.

Náčelník srbského generálneho štábu Milan Mojsilovič v krátkom televíznom vystúpení povedal, že kosovskí Srbi už nemôžu "tolerovať teror" kosovskej vlády. Srbská armáda je podľa neho pripravená plniť si úlohy v súlade so srbskou ústavou a nariadeniami prezidenta Aleksandra Vučiča.

Armáda je v najvyššej pohotovosti

Srbsko uviedlo svojich vojakov na hranici s Kosovom do najvyššej pohotovosti počas série nedávnych zrážok, do ktorých sa na severe Kosova dostali protestujúci Srbi s políciou i mierovými silami KFOR. NATO poslalo do oblasti posily. Ozbrojená intervencia Srbska v Kosove by znamenala priamu zrážku s približne 4000 vojakmi NATO, ktorí tam v súčasnosti pôsobia.

Pokrok pri riešení konfliktu nedosiahli

"Na základe faktov som veliteľa KFOR informoval, že žiadame naliehavé opatrenia na ochranu srbských obyvateľov," uviedol Mojsilovič v piatkovom vyhlásení. "Je to naša žiadosť voči KFOR a ďalším medzinárodným organizáciám." Lídri Srbska a Kosova boli vo štvrtok v Bruseli, kam ich na krízové rokovania pozvala EÚ v čase obáv z návratu k otvorenému konfliktu. Pokrok pri riešení rastúceho napätia nedosiahli. Srbsko aj Kosovo sa usilujú o členstvo v EÚ, na čo potrebujú normalizovať svoje vzťahy. Objavujú sa aj obavy, že Rusko ako spojenec Srbska by mohlo podnietiť ďalší ozbrojený konflikt v Európe, aby aspoň sčasti odviedlo medzinárodnú pozornosť od svojej vojny proti Ukrajine, dopĺňa AP.

Viac o téme: IntervenciaOchrana SrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu