Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kosovo prijíma opatrenia na zníženie napätia na severe, kde tvoria väčšinu Srbi: V hre sú aj voľby

Etnické napätie v Kosove
Etnické napätie v Kosove (Zdroj: SITA/(AP Photo/Bojan Slavkovic)

PRIŠTINA - Kosovo zníži počet policajtov nasadených na severe svojho územia a príjme ďalšie opatrenia na zníženie napätia v oblasti, kde nedávno vypukli nepokoje medzi Albáncami a etnickými Srbmi. Oznámila to v utorok kosovská vláda, informuje agentúra AFP.

Násilie na severe Kosova, kde žije 50.000 Srbov, ktorí tam tvoria väčšinu, vypukli v máji po tom, čo sa úradu ujali starostovia albánskej národnosti. Urobili tak po voľbách, ktoré bojkotovali Srbi žiadajúci naplnenie dohody o väčšej autonómii. Pri potýčkach so Srbmi počas protestov utrpelo v máji zranenia 93 vojakov mierovej misie pod vedením NATO. Podľa miestnych lekárov zranenia utrpelo aj 52 Srbov.

archívne video V Maďarsku pokračuje séria demonštrácií za školstvo  pred sídlom prezidentky

V Maďarsku pokračuje séria demonštrácií za školstvo pred sídlom prezidentky (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Nové voľby po lete

Vo vyhlásení vydanom v utorok večer kosovská vláda deklarovala, že neprijme nijaké kroky, ktoré by situáciu na severe vystupňovali. "To zahŕňa aj okamžité zníženie prítomnosti polície o 25 percent v okolí budov samospráv," uviedla vláda.Očakáva sa, že počet nasadených policajtov sa v koordinácii s NATO a policajnou misiou EULEX Európskej únie bude ďalej znižovať. Vláda zároveň uviedla, že zorganizuje po "letnej sezóne" nové voľby.

Spojené štáty a Európska únia vinia z napätia na severe Kosova predovšetkým národniarskeho premiéra Albina Kurtiho. EÚ už preto prijala kroky cielené na Prištinu, ktoré zahŕňajú napríklad pozastavenie veľkej časti hospodárskej pomoci. Brusel varoval, že príjme aj ďalšie opatrenia, ak Kurti nepodnikne kroky na zníženie napätia.

Viac o téme: OpatreniaKosovoSrbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu