Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko uložilo Telegramu a Viberu pokuty za nezákonný obsah súvisiaci s vojnou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: android)

MOSKVA - Moskovský súd pokutoval v utorok spoločnosti prevádzkujúce aplikácie Telegram a Viber za obsah, ktorý Rusko považuje za nezákonný, vrátane informácií o vojne na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters.

Telegram so sídlom v Dubaji dostal príkaz zaplatiť štyri milióny rubľov (43.339 eur) a japonská spoločnosť, ktorá stojí za Viberom, dostala pokutu milión rubľov (10.825 eur).

Telegram založili v roku 2013 bratia Pavel a Nikolaj Durovovci, ktorí sa narodili v Rusku, kde je táto sieť veľmi populárna. Denne ju používa aj Kremeľ či ministerstvo obrany, novinári, predstavitelia opozície, ľudskoprávne skupiny a milióny bežných ľudí. Pokuta bola Telegramu uložená za to, že odmietol odstrániť 32 kanálov, ktoré zverejňovali údajne nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine.

Prísne pravidlá o spôsobe informovania

Rusko zaviedlo krátko po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 prísne pravidlá o spôsobe informovania o vojne. Moskva pritom trvá na označovaní "špeciálna vojenská operácia" a nie vojna. V marci sa v Rusku zaviedli prísne postihy za "ohováranie" alebo "diskreditáciu" armády, ktoré umožňujú väzenie až do výšky 15 rokov. V Rusku už pokutovali po sprísnení trestov mnoho platforiem, vrátane Google, Twittru, spoločnosť Meta (Facebooku a Instagram) a tento mesiac prvýkrát aj WhatsApp.

Viac o téme: Pokuta RuskoTelegramViber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu