Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty druhý (18. júna 2023)

Ukrajinské sily zničili muničný sklad v Chersonskej oblasti. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinské sily zničili muničný sklad v Chersonskej oblasti. (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

KYJEV - Ruské jednotky trpia nedostatkom tankov, pripustil ruský minister obrany Sergej Šojgu v čase, keď na juhu a východe Ukrajiny pokračuje protiofenzíva Kyjeva aj za pomoci západnej vojenskej techniky. V sobotu o tom informoval britský denník The Guardian. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v čase prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy proti ruským jednotkám v krajine v sobotu poďakoval svojim západným spojencom za pretrvávajúcu vojenskú pomoc. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 479

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 479 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ruská armáda ostreľovala Sumskú oblasť, zabila 2 civilistov. Rusko ostreľovalo mesto Bilopillia v Sumskej oblasti večer 18. júna, pričom zabilo muža a jeho štvorročného syna, informovala regionálna prokuratúra.

21:17 Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine 16 miliónov libier na podporu v oblasti kybernetickej obrany, oznámil v nedeľu britský premiér Rishi Sunak. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

20:42 Ukrajinská armáda odráža ruské útoky v 4 smeroch. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl 18. júna informoval, že ťažké boje prebiehajú v štyroch smeroch – Lyman, Bakhmut, Avdiivka a Marinka v Doneckej oblasti.

20:05 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 18. júnu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

19:37 Video z horiacej nemocnice veteránov v Brjansku.

18:16 Európska únia zrýchľuje dodávky zbraní a munície Ukrajine, aby jej pomohla v protiofenzíve proti ruským okupačným silám, povedal eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v nedeľu v rozhovore pre francúzsky denník Le Parisien. Informácie priniesol aj portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra Reuters.

17:20 V rozostavanej vojenskej nemocnici v ruskom Brjansku vypukol požiar. Požiar vypukol na stavenisku vojenskej nemocnice v ruskom meste Brjansk, približne 150 kilometrov severne od Ukrajiny, informovala 18. júna kremeľská tlačová agentúra TASS.

16:30 Rusko a Ukrajina majú v bojoch vysoké počty obetí medzi vojakmi. Kyjev vedie prvé fázy protiofenzívy zameranej na vytlačenie ruských síl, ktoré okupujú ukrajinské územia. V nedeľu o tom informovali britskí predstavitelia, na ktorých sa odvolali tlačová agentúra AP a portál britskej televízie Sky News.

16:14 Ukrajinské sily prevzali kontrolu nad dedinou Pjatychatky na fronte v Záporožskej oblasti. Na telegrame to uviedol predstaviteľ Ruskom dosadenej okupačnej správy Vladimir Rogov a rovnaké informácie na sociálnych sieťach šíria aj ruskí vojenskí blogeri. Ruské ministerstvo obrany však podľa ruskojazyčnej verzie BBC oznámilo, že útok ukrajinských vojakov na Pjatychatky jeho jednotky odrazili. Kyjev sa k tomu nevyjadril. Ak sa dobytie dediny potvrdí, išlo by podľa agentúry Reuters o druhý úspech ukrajinskej armády v tejto časti frontu od začatia protiofenzívy na začiatku júna.

15:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu na Deň otcov poďakoval všetkým "silným a statočným" vojakom bojujúcim proti invázii Ruska. Ako na sociálnych sieťach napísal, želá otcom, aby sa nakoniec z frontu vrátili.

14:44 Ukrajina opätovne dobyla dedinu Pjatychatky v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian, ktoré sa odvolávajú na na Ruskom dosadeného predstaviteľa v tejto oblasti Vladimira Rogova.

13:30 Vo Volodarskom okrese v Brjansku horí rozostavaná nemocnica pre veteránov. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

12:56 Ukrajinské sily prevzali kontrolu nad dedinou Pjatychatky na fronte v Záporožskej oblasti. Na telegrame to uviedol predstaviteľ Ruskom dosadenej okupačnej správy Vladimir Rogov. Podľa agentúry Reuters ide o prvý úspech ukrajinskej armády v tejto časti frontu od začiatku protiofenzívy na začiatku júna. Kyjev sa k tomu nevyjadril.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu