Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd uznal za vinného útočníka z masakru v pittsburskej synagóge: Na svedomí má 11 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Federálna porota v piatok uznala 50-ročného Roberta Bowersa za vinného vo všetkých 63 bodoch obžaloby v prípade vraždy 11 židov, ku ktorej došlo v roku 2018 v synagóge Pittsburghu. TASR správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúcej sa na americké médiá.

 Bowers, bývalý vodič kamióna, bol usvedčený z toho, že 27. októbra 2018 vošiel do Synagógy stromu života v Pittsburghu v štáte Pensylvánia a spustil tam paľbu. Tá istá porota teraz rozhodne, či bude Bowers za svoje činy, medzi ktorými okrem vraždy figuruje i náboženská neznášanlivosť, odsúdený na trest smrti. Prokuratúra uviedla, že Bowers si metodicky vyberal obete v synagóge a mnohé z nich postrelil viacnásobne a z tesnej blízkosti.

Počas útoku bol vyzbrojený poloautomatickou útočnou puškou AR-15 a tromi pištoľami značky Glock. Počas vyčíňania vykrikoval, že "všetci židia musia zomrieť".  Bowers ešte pred samotným útokom prezentoval na internete svoje vyhranené protižidovské názory. Trest smrti pre Bowersa žiadal už vtedajší americký prezident Donald Trump. Prokuratúra oň oficiálne požiadala v roku 2019. Bowersovi právnici však tvrdia, že ich klient trpí schizofréniou a ponúkli dohodu o priznaní viny výmenou za doživotie. Prokuratúra to však odmietla.

Viac o téme: MasakerSynagógaSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu