Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Manželia musia opustiť po ôsmich rokoch Austráliu: Úrady sú nemilosrdné, ponižujúci dôvod!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PERTH – Britský manželský pár išiel bývať do Austrálie za vidinou lepšieho života. Za osem rokov si našli obaja prácu a uchytili sa tam aj ich dve dcéry. Podľa austrálskych zákonov sa všetko skomplikovalo. Vyzerá to tak, že zo štvorčlennej rodiny ostane napokon v Austrálii len jedna dcéra. Podľa manželov je vek ako dôvod na opustenie krajiny, doslova zarážajúci.

archívne video

Ján Orlovský: V súčasnosti sa na Slovensku nachádza 110-tisíc Ukrajincov so štatútom dočasného útočiska (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Glenn a Sheena Tunnicliffovci sa presťahovali z Veľkej Británie do Austrálie ešte bv roku 2015. Manželský pár túžil so svojimi dvoma dcérami po novom lepšom živote a Perth im najviac vyhovoval. Ako informuje 9News, po rokoch však prišlo rozčarovanie. Podľa austrálskych zákonov sa musia totiž manželia vrátiť naspäť do Anglicka. 

Pochádzali zo Sussexu, kúsok od Londýna. Glenn (57) sa v Perthe uchytil ako štukatér. Sheena (50) pracovala ako manažérka v cestovnej kancelárii a neskôr sa jej podarilo vybudovať vlastnú firmu Helloworld. Ich staršia dcéra Tamzin (21) pracuje ako zdravotná sestra a mladšia Molly (18) študuje na TAFE. Rodina má okrem toho aj psa Jacka Russella menom Roxy. 

Vek je prekážka 

Vyzerá to tak, že ostať bude môcť len Tamzin a pes. Obaja rodičia sú už príliš starí, aby im úrady obnovili víza. V prípade Molly je situácia tiež negatívna, pretože nespĺňa podmienky študentských víz. Roxy má už viac ako 14 rokov, preto podľa úradov môže ostať. 

V Austrálii sa v priebehu rokov niekoľkokrát menil zákon o poskytovaní víz. Nikdy sa preto nepodarilo celej rodine získať austrálske občianstvo a s tým spojené právo na trvalý pobyt. Po novom už rodičia dávno prekročili vekovú hranicu 45 rokov, takže už nemajú ako získať nové víza. Do 4. augusta musia opustiť krajinu. Výnimku má len Tamzin a Roxy. "Nechceme sa vrátiť do Británie. Zažili sme tu krásne roky života. S manželom už ale máme nad 45 rokov, takže pre nás nie je iná cesta. Pre Austráliu sme príliš starí, ale práve ľudia v našich rokoch sú skúsenejší a majú dlhšiu prax," povedala Sheena. 

Rodina získala víza vďaka Glennovi, ktorého zamestnanie je na zozname potrebných zručností k ich udeleniu. Lenže spoločnosť v ktorej pracuje čaká zrejme krach. "Už je zbytočné hľadať si nové adekvátne zamestnanie. Aj tak nespĺňame vekový limit," dodala Sheena s tým, že v priebehu ôsmich rokov v Austrálii minuli na obnovovanie víz viac ako 80-tisíc dolárov a rady od agentov neboli vždy tie správne. Manželia požadujú zmenu zákona, aby sa podobná situácia neodohrala aj v iných rodinách. "Nikdy sme sem neprišli s tým, že sa jedného dňa budeme musieť vrátiť naspäť do Británie. Chápem, že zákony pre imigrantov sú tvrdé, ale na druhej strane neviem pochopiť, že nás nemôžu brať ako jednu rodinu," povedala rozhorčene Sheena. 

Zákony chránia ekonomiku 

Podľa Joanne Kinslorovej, právničky a odborníčky na imigračné právo z Kinslor Prince Lawyers, sú zákony navrhnuté v prospech Austrálie, konkrétne po ekonomickej stránke. "Veková hranica 45 rokov ráta s tým, že ekonomický prínos starších ľudí bude pravdepodobne nižší ako u mladšej generácie. Nejde len o zručnosti a dlhšiu prax starších migrantov, ale aj zdravotnú starostlivosť a starobné dôchodky, ktoré sú financované zo štátnej kasy," vysvetlila. 

Viac o téme: VízaZákonMigrantiAustráliaBritiPerthTunnicliff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu