Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Médiá, paláce aj úspešné firmy! Berlusconiho impérium: Kto zdedí rozprávkové bohatstvo jedného z najbohatších Talianov

Bávylý trojnásobný taliansky premiér Silvio Berlusconi (1936-2023) Zobraziť galériu (2)
Bávylý trojnásobný taliansky premiér Silvio Berlusconi (1936-2023) (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

MILÁNO – Od smrti Silvia Berlusconiho neubehol ani týždeň a v Taliansku sa už špekuluje, aký veľký bol majetok bývalého trojnásobného premiéra. Niet sa čomu diviť, keďže svojho času bol najbohatším Talianom na svete. Svoje deti už dávnejšie menoval na vysoké posty vo vlastných firmách, no teraz im okrem iného zanechal viac ako desať obrovských víl.

archívne video

Energetické spoločnosti Slovenska a Talianska podpísali memorandá o spolupráci (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Silvio Berlusconi (1936-2023) bol milovaný a zároveň nenávidený. Keď rozbiehal svoju politickú kariéru, už bol známy ako developer či majiteľ veľkej talianskej televíznej siete, ktorá združovala hneď niekoľko staníc. Do politiky vstúpil ako bohatý muž a počas života svoj majetok neustále zveľaďoval. Podľa denníka Forbes bol pre rok 2023 na 352. mieste v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Do štatistiky sa však počíta celá rodina, teda aj jeho päť detí. Sú nimi Marina (56), Pier Silvio (54), Barbara (40), Eleonora (37) a Luigi (34). Pri pohľade na Berlusconiho majetok sa až nechce veriť, že začínal ako spevák v nočných kluboch a na vyhliadkových plavbách. 

Villa San Martino v Arcore

Bola Berlusconiho hlavným sídlom. Kúpil ju v roku 1974 a pod jej strechou býval dlhých 50 rokov, informuje Corriere. Údajne ju mal kúpiť hlboko pod trhovú hodnotu. Berlusconi za svoj nový dom zaplatil vtedajších 500 miliónov lír, no oficiálna hodnota nehnuteľnosti bola 1 miliarda 700-tisíc lír. Súčasťou vily bola aj galéria s umeleckými dielami a pomerne veľký výbeh so stajňami. Celý pozemok má rozlohu 3 500 m štvorcových.

Berlusconi si tu dokonca nechal postaviť rodinnú hrobku od umelca Pietra Cascellu. Talianske zákony v súčasnosti zakazujú pochovávanie mimo cintorínov. 

Villa Belvedere v Macherio

Jej druhý názov je Villa Visconti di Modrone a nachádza sa v provincii Monza a Brianza. Nachádza sa zhruba šesť kilometrov od hlavného sídla. Bývala tu prevažne Berlusconiho bývalá manželka Miriam Bartoliniová (Veronica Lariová).  

 

‼️ COMUNICAZIONE IMPORTANTE ‼️ Lo staff di Ville Aperte in Brianza è spiacente di dare comunicazione circa...

Posted by Ville Aperte in Brianza on Thursday, September 17, 2020

Villa Certosa v Porto Rondo

Bývalý taliansky premiér vlastnil od 80. rokov 20. storočia vilu aj na ostrove Sardínia. Za tent dlhý čas bla prestavená a rozšírená. Rozkladá sa na pozemku o veľkosti 4 500 m štvorcových, má 126 izieb a trávnatú plochu s rozlohou 120 hektárov. Berlusconi tu hostil najvyššie politické elity. Prítomní tu boli bývalí americký prezident George W. Bush, ako aj britský premiér Tony Blair, Vladimír Putin či za Španielsko José Zapatero. Začiatkom roku 2021 bola vila ohodnotená na 259 miliónov eur.  

Villa Due Palme na ostrove Lampedusa

Vo vlastníctve Berlusconiho bola od roku 2011. Kúpil ju najmä kvôli jej polohe. Ako v minulosti, tak aj teraz je ostrov priamou križovatkou pre vyloďovanie migrantov. "Našiel som pekný dom v Cala Francese. Musím sa stať Lampedusiánom," povedal počas prvej obhliadky ostrova. Vila má osem izieb a rozprestiera sa na pozemku o rozlohe 250 m štvorcových. Berlusconi ju mal kúpiť za 1,5 milióna eur. 

 

Ecco la "Villa Le Due Palme"...residenza estiva di Silvio Berlusconi a Lampedusa presso Cala Francese dopo i lavori di ristrutturazione...Ci avra' dormito almeno una notte?

Posted by Giacomo Vincenzo Partinico on Saturday, April 2, 2016

Palazzo Grazioli v Ríme

V tomto jedinom prípade ide "len" o prenájom priestorov na druhom poschodí v blízkosti Piazza Venezia. Mesačný nájom sa pohybuje v sume od 400-tisíc eur. Berlusconi sem presťahoval sídlo svojej strany Forza Italia a neskôr celú pravicu.

Podľa talianskeho denníka sú vo vlastníctve Berlusconiho rodiny aj ďalšie vily. Väčšinu z nich vlastnil Silvio až do svojej smrti. Patria sem Villa Campari v meste Lesa, Villa Tattilo v Porto Rotondo, Villa Gernetto v Lesmo, Villa Sottocasa vo Vimercate, Villa Zeffitrelli v Ríme, Villa La Lampara v Cannes, dve nehnuteľnosti na Antigue v Karibiku a Villa Blue Horizon na Bermudách. 

Podiely v otcovom impériu

Odhliadnuc od nehnuteľností majú jeho deti už teraz podiel v otcových podnikoch. Napríklad Fininvest, ktorý založil a v súčasnosti má hodnotu 5 miliárd eur, uvádza na svojej oficiálnej stránke, že predsedkyňou spoločnosti je najstaršia dcéra Marina, zo šiestich riaditeľov sú až traja jeho deti – Barbara, Luigi a Pier Silvio. Berlusconi navyše vo svojom impériu prerozdelil tri holdingy medzi svojich potomkov: Marina a Pier Silvio (každý po 7,65 percent vo IV. a V. Holdingu Italiana) a Barbara, Luigi a Eleonora (pre každého 21,42 percent v holdingu XIV.). 

Marina je okrem toho šéfkou správnej rady najväčšieho vydavateľstva v Taliansku Arnoldo Mondadori Editora. Pier Silvio je v súčasnosti generálnym riaditeľom firmy MFE-Media forEeurope, ktorá vlastní aj televízne kanály v Španielsku a štvrtinový podiel najväčšej súkromnej televíznej spoločnosti v Nemecku-ProSiebenSat.1 Media. 

Mladší brat Paolo

Medzi dedičmi však nebudú len deti, ale aj mladší brat Paolo Berlusconi (73). Silvio mu nechal denník II Giornale, pretože podľa talianskych zákonov o strete záujmov nemohol byť riaditeľom televízneho média aj novín. Paolo zároveň vedie vlastnú investičnú spoločnosť Paolo Berlusconi Finanziaria. Počas života rozdelil Silvio Berlusconi časť svojho majetku spravodlivo medzi deti. Čas ukáže, či to tak naplánoval a spísal aj v prípade dedičského konania. 

Viac o téme: MajetokDedičstvoBratPodielyPotomkoviaTalianskoBarbaraMarinaPaoloLuigiSivio BerlusconiPier SilvioEleonora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu