Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kachovská priehrada vybuchla predčasne! Osudnou mala byť kontrola náloží

Nová Kachovka po zničení priehrady
Nová Kachovka po zničení priehrady (Zdroj: SITA/AP)

NOVÁ KACHOVKA – Výbuch vodného diela pri Novej Kachovke bol údajne naplánovaný na iný deň. Bežná kontrola náloží pod priehradou ale dopadla katastrofálne. Výsledok už všetci poznáme. Môžeme len hádať, či by pretrhnutie priehrady o pár dní neskôr zmenilo niečo na pohrome, ktorá postihla najmä civilistov.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 469 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Špekulácie okolo pretrhnutia Kachovkej priehrady naberajú na intenzite. Ešte stále totiž nie je jasné, ktorá strana konfliktu bojov na Ukrajine má na svedomí katastrofu, ktorá pripravila o domovy tisíce ľudí. Ruská sociálna sieť Telegram prišla s ďalšou teóriou. Na účet Volja mal dňa 6. júna napísať nemenovaný zdroj, ktorý o sebe tvrdil, že je príslušníkom ruskej armády. 

Volja o sebe na Twitteri tvrdí, že je to miesto pre tých, ktorí majú vôľu myslieť, konať a zároveň zostať ľuďmi. V správe na Telegrame sa spomínalo, že výbuch Kachovskej priehrady bol zapríčinený spackanou prácou ruských ženistov. "Večer 5. júna pracovali vo vodnej elektrárni ženisti z 31. pluku pod velením poručíka Sivyha a nadporučíka Gončarova…Mali skontrolovať, či je všetko pripravené. Všetci vidíme, čo spravili," uvádza sa na začiatku správy.  

Zamínovaná od októbra 

Výbuch bol podľa zdroja naplánovaný až na koniec týždňa. V správe nazval Sivyha a Gončarova debilmi. 31. ženijný pluk sa podľa dôstojníkov generálneho štábu skutočne v tej dobe nachádzal v oblasti Nová Kachovka. Jednotka sa špecializuje na vytváranie priecestí a banské práce. Okrem toho bolo známe, že priehradu zamínovali ruské sily ešte v októbri 2022, keď sa pripravovali na obranu Chersonu.

Boli tam ženisti

Volja sa odvolal aj na ďalší zdroj. Mal ním byť ruský opäť nemenovaný dôstojník, ktorý spomenul, že v noci z 5. na 6. júna pracovala v elektrárni skupina ženistov. "Následne došlo k výbuchu v strojovni, po ktorom nasledovala explózia mín pod hrádzou," uviedol. Podľa odborníkov na trhaviny a výbušniny, ktorých citoval denník The New York Times, muselo dôjsť k výbuchu vo vnútri priehrady. 

V správe sa spomína aj veliteľ ruskej skupiny pri Dnepri Oleg Makarevič, ktorý dňa 5. júna presunul veliteľstvo bližšie k rieke. Pokiaľ bol výbuch plánovaný niekedy medzi 9. až 11. júnom, Rusi sa v Chersonskej oblasti museli pripravovať na ústup. 
 

Viac o téme: TeórieRuskoVojna na UkrajineNová KachovkaPredčasný výbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu