Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expert varuje: Zničenie Kachovskej priehrady bol len začiatok, v ohrození je aj ďalšie vodné dielo

Zničenie Kachovskéj priehrady okomentoval aj fínsky expert Timo Hellenberg Zobraziť galériu (2)
Zničenie Kachovskéj priehrady okomentoval aj fínsky expert Timo Hellenberg (Zdroj: SITA/AP/Maxar Technologies, Facebook/Natali Shen)

NOVÁ KACHOVKA – Útok na Kachovskú priehradu sprevádzajú mnohé otázky. Po počiatočných obrovských škodách sa zdá, že ani jedna z bojujúcich strán tým veľa nezískala. K útoku sa zatiaľ nikto nepriznal. Obvinenia Ukrajiny a Ruska sú vzájomné. K slovu sa dostávajú aj experti, ktorí varujú pred ďalšími útokmi.

archívne video

Prezidenti na Samite B9 sa zhodli na potrebe naďalej podporovať a pomáhať Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kachovská priehrada na rieke Dneper bola jedným z najväčších vodných diel v Európe. Po jej zničení nebránilo vode nič, aby zaplavila desiatky miest a obcí. Podľa viacerých analytikov zahájila útok Ruská federácia. "V prípade, ak Putin príde o Krym, Ukrajine sa vráti vodou zdevastované územie." Toto sú slová napríklad aj Antona Geraschenka, poradcu ukrajinského ministra obrany. V neprospech Ukrajiny hrá zase plán útoku na priehradu, ktorý dokonca vyskúšali pomocou rakiet HIMARS ešte v minulom roku. 

Rozsah škôd po vyhodení Kachovskej priehrady je obrovský. Viac ako 20 miest na oboch brehoch rieky Dneper sa ocitlo pod vodou, informujú Wiadomości. Miestni obyvatelia a zvieratá bojujú so záplavami. Len podľa odhadov Štátnej služby pre mimoriadne situácie (DSNS) bolo do utorkového popoludnia 6. júna z oblasti západného brehu Dnepra evakuovaných vyše 1,3 tisíc ľudí. 

Ďalšia hrozba 

Podľa fínskeho experta na medzinárodný krízový manažment Tima Hellenberga to bol jasný útok Moskvy. Okrem toho varoval, že to bol len začiatok a Rusi môžu zaútočiť znovu. "Vyhodením hrádze vodnej elektrárne v Nowej Kachovke dalo Rusko jasne najavo, že pre dosiahnutie svojich cieľov na Ukrajine je schopné spraviť čokoľvek," povedal expert. 

Ako doplnil, podľa neho nešlo o náhodný útok zo zúfalstva, ale o premyslený a vedomý čin Moskvy. "Preto si myslím, že ďalšie sabotáže tohto typu sú už teraz veľmi reálne," dodal. V roku 2012 bol Hellenberg členom Národného inštitúru pre stratégiu, ktorý simuloval cvičenie v prípade útoku na Kyjevskú priehradu. "Obávam sa, že toto môže byť ďalší ruský cieľ. Keď sa tak stane, v Kyjeve a oblastiach najmä južne od metropoly dôjde k totálnej katastrofe. Polovica mesta vrátane letiska skončí pod vodou. A to sú len moje skromné odhady," varoval. Priehrady sú po katastrofe v Novej Kachovke viditeľnou slabinou Ukrajiny. 
 

Viac o téme: VarovanieVojna na UkrajineKachovská priehradaKyjevská priehradaTimo Hellenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu