Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V čínskej reštaurácii vybuchol plyn: O život prišlo viac ako 30 ľudí

Po výbuchu v reštaurácii zadržali deväť ľudí vrátane majiteľa Zobraziť galériu (2)
Po výbuchu v reštaurácii zadržali deväť ľudí vrátane majiteľa (Zdroj: TASR/(Wang Peng/Xinhua via AP))

PEKING - Pri výbuchu plynu v reštaurácii v autonómnej oblasti Ning-sia na severozápade Číny zahynulo v noci na dnes 31 ľudí, uviedla dnes agentúra Nová Čína. Výbuch bol podľa všetkého spôsobený únikom z nádrže na skvapalnený ropný plyn, teda LPG. Prezident Si Ťin-pching nariadil v reakcii na explóziu prísnejšej bezpečnostnej kontroly v kľúčových priemyselných odvetviach a sektoroch, informovala čínska štátna televízia.

Sedem ďalších ľudí museli hospitalizovať. Pri explózii utrpeli popáleniny a rezné rany od rozbitého skla, uviedla agentúra Reuters. Výbuch sa odohral v stredu pred deviatou hodinou večer miestneho času na rušnej ulici v meste Jin-čchuan.

Podľa úradov boli pátracie a záchranné práce dokončené až dnes ráno miestneho času. Na miesto boli tiež vyslaní vyšetrovatelia, ktorí majú zistiť presnú príčinu nešťastia. Jedna zo svedkýň pre miestne médiá opísala, že sa nachádzala asi 50 metrov od reštaurácie, keď počula výbuch. Uviedla, že videla z reštaurácie vychádzať dvoch čašníkov, z ktorých jeden okamžite skolaboval. Z podniku sa valil hustý dym a bol silno cítiť zápach plynu.

Výbuchy bývajú časté

Explózie spôsobené únikom plynu nie sú v Číne ojedinelé. Na vine býva zvyčajne nedostatočné dodržiavanie bezpečnostných noriem, zlá údržba, korupcia medzi úradníkmi a nedostatočný vládny dozor.

Najmenej deväť obetí si tento rok v januári vyžiadal masívny výbuch chemičky v meste Pchan-ťin na severovýchode Číny. Viac ako 30 ľudí vtedy utrpelo zranenia. Pri výbuchu skladu chemikálií v meste Tchien-ťin v roku 2015 zahynulo 173 ľudí, z ktorých väčšina bola z radov polície a hasičov. Čínska vláda sa vtedy zaviazala k prísnejším bezpečnostným opatreniam. Niekoľko policajtov a úradníkov bolo následne obvinených z brania úplatkov za to, že ignorovali bezpečnostné predpisy.

Po výbuchu v reštaurácii zadržali deväť ľudí vrátane majiteľa

Deväť ľudí vrátane majiteľa reštaurácie zadržala čínska polícia po explózii plynu v meste Jin-čchuan na severozápade Číny, pri ktorej prišlo o život najmenej 31 ľudí, uviedli vo štvrtok štátne médiá. Informuje agentúra AFP.

Podľa televíznej stanice CCTV, ktorá sa odvolala na regionálny výbor komunistickej strany, sú medzi zadržanými okrem majiteľa barbecue reštaurácie aj jej akcionári a personál. Zadržaným bol zmrazený aj ich majetok.

Viac o téme: PlynVýbuchúmrtieČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu