Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eurokomisia povolila prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou RSV

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povoľuje prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou respiračným syncyciálnym vírusom (RSV). Informuje o tom spravodajca.

RSV zvyčajne spôsobuje mierne príznaky podobné prechladnutiu. Väčšina ľudí sa zotaví v priebehu jedného až dvoch týždňov, ale vírus môže mať vážne následky u zraniteľných ľudí  (seniorov, s ochorením pľúc alebo srdca a s cukrovkou). V Európe spôsobuje RSV u ľudí nad 65 rokov asi 250.000 hospitalizácií a 17.000 úmrtí v nemocniciach ročne.

archívne video Róbert Babeľa: Vakcína proti vírusu HPV je vysoko bezpečná

Róbert Babeľa: Vakcína proti vírusu HPV je vysoko bezpečná (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

EK povolila na jednotnom trhu EÚ vakcínu Arexvy

EK povolila na jednotnom trhu EÚ vakcínu Arexvy určenú na ochranu dospelých nad 60 rokov proti ochoreniu dolných dýchacích ciest spôsobenému RSV. Vakcína Arexvy je povolená v celej EÚ a pomôže posilniť imunitnú odpoveď na tento typ vírusu. EK urýchlila jej povoľovanie, pretože prevencia infekcie RSV u staršej populácie je prioritou v oblasti verejného zdravia.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová potvrdila, že toto je prvá povolená vakcína proti RSV. Vyjadrila nádej, že zabráni problémom, s ktorými sa krajiny EÚ stretli počas minulej zimy. "Vyzývam členské štáty, aby rýchlo nadviazali na toto povolenie a zadefinovali národné stratégie očkovania, aby k vakcínam mali prístup tí, ktorí sú najviac ohrození pred ďalšou jesennou sezónou," vyhlásila komisárka. EK už vlani v októbri povolila na jednotnom trhu EÚ používanie monoklonálnej protilátky Beyfortus (nirsevimab) na prevenciu ochorenia dolných dýchacích ciest u novorodencov a dojčiat počas doby vyššieho rizika infekcie RSV.

Viac o téme: VírusVakcínaOchrana Eurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu