Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V trenčianskej nemocnici hospitalizovali 8 ľudí s vážnym vírusovým ochorením: Napáda centrálny nervový systém!

(Zdroj: Topky)

TRENČÍN - Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne hospitalizovali osem pacientov s kliešťovou encefalitídou. Informovala o tom hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Kliešťová sezóna je v plnom prúde, no nakaziť sa môžete aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka či výrobkov z neho. Kliešťová enefalitída je vážne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. "Na našom infekčnom oddelení je od minulého týždňa hospitalizovaných osem pacientov s kliešťovou encefalitídou," informovala Holecová s tým, že pôvod nákazy zisťuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici Evy Jurdíkovej evidujú v čase od 1. júna tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy. "Vo všetkých prípadoch sú pravdepodobným faktorom prenosu nákazy nepasterizované mliečne výrobky. V súčasnosti prebieha ďalšie epidemiologické vyšetrovanie," uviedla Jurdíková. Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať následky. Prenášačmi vírusu sú kliešte. Nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat, najmä od kôz a oviec.

archívne video

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Viac o téme: KliešteHospitalizáciaChorobyKliešťová encefalitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu