Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Od návratu Talibanu k moci je zaznamenaných 1095 zabitých civilistov: OSN je znepokojená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) zaznamenala významný počet zabitých a zranených civilistov v Afganistane od prevzatia moci hnutím Taliban v auguste 2021. O život odvtedy prišlo 1095 osôb, informuje agentúra AP.

Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo svojej najnovšej správe uvádza, že od polovice augusta 2021 do konca mája tohto roka zaznamenala v Afganistane 3774 obetí z radov civilistov vrátane 1095 zabitých. V roku 2020 OSN zaznamenala celkovo 8820 obetí vrátane 3035 úmrtí.

archívne video Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Taliban prevzal moc v období, keď z Afganistanu odchádzali vojaci USA a členských krajín NATO. Tí tam pôsobili počas 20 rokov trvajúceho vojnového konfliktu. Odvtedy boli tri štvrtiny útokov uskutočnené podomácky zhotovenými výbušnými zariadeniami v obývaných oblastiach, vrátane modlitební, škôl a trhov. Medzi zabitými bolo 92 žien a 287 detí.

OSN žiada okamžité zastavenie útokov

Väčšinu útokov uskutočnili regionálne odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). V prípade značného množstva útokov sa k zodpovednosti nikto neprihlásil. OSN je znepokojená smrtiacimi samovražednými útokmi. Pripomenula, že Afganistan sužuje finančná a hospodárska kríza a  obete nemajú dostatočný prístup k zdravotníckej, finančnej či psychologickej pomoci. 

OSN žiada okamžité zastavenie útokov a tiež požaduje od Talibanu zodpovednosť za bezpečnosť Afgancov. Ministerstvo zahraničných vecí Talibanu v reakcii uviedlo, že situácia sa od augusta 2021 postupne zlepšuje a bezpečnosť je posilňovaná.

Viac o téme: CivilistiAfganistanOSNTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu