Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko podporuje integračné ambície Ukrajiny, uviedol štátny tajomník Mišík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Príprava júnového zasadnutia Európskej rady (summitu EÚ) a vypočutie Maďarska a Poľska ohľadom porušovania princípov právneho štátu a hodnôt EÚ boli hlavnými témami utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Po skončení rokovaní to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Peter Mišík.

 Mišík spresnil, že hlavnými témami júnového summitu (29 - 30.6) bude agresia Ruska proti Ukrajine a v ekonomickej oblasti pokračovanie diskusií o posilnení konkurencieschopnosti a ekonomickej odolnosti EÚ, vrátane reformy fiškálnych pravidiel a tiež otázky bezpečnosti a obrany."Z tej agendy pre nás najdôležitejšia je Ukrajina. Je dôležité, aby na summite EÚ dokázala svoju jednotu a aby sme sa dovtedy dokázali dohodnúť na jedenástom balíku sankcií proti Rusku," povedal.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 460

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 460 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa jeho slov Slovensko podporuje integračné ambície Ukrajiny. "Zdôraznil som potrebu pracovať spoločne s Ukrajinou na jej jasnej európskej vízii. V júni bude prezentované ústne hodnotenie reformného procesu na Ukrajine zo strany Európskej komisie, ktoré poskytne jasnejší obraz o perspektíve začatia prístupových rokovaní," vysvetlil. Kyjev má za úlohu splniť sedem bodov, aby mohol pokročiť v integračnom úsilí.

Komplexná pomoc je kľúčov v boji za uchovanie štátnosti

Mišík uviedol, že Rada ministrov sa zhodla na tom, že komplexná vojenská, politická, finančná a humanitárna podpora pre Ukrajinu je kľúčová v jej boji za uchovanie štátnosti. Ekonomický blok diskusií na summite sa podľa neho zameria najmä na "revitalizáciu" jednotného trhu EÚ a zabezpečenie konkurencieschopnosti.

Pokiaľ ide o vypočutie delegácií Maďarska a Poľska - v rámci právneho konania podľa článku 7 Zmluvy o EÚ - Mišík upozornil, že právny štát je základná hodnota, na ktorej stojí EÚ. "Keď sa objavia nezrovnalosti a keď je kritika, je dobre mať konštruktívny dialóg a ten sme dnes mali. Ocenil som príležitosť viesť s partnermi z Maďarska a Poľska úprimný a transparentný dialóg ako aj pokrok dosiahnutý v niektorých oblastiach,“ opísal situáciu.

Dôležité je aby krajiny hovorili o pokroku

Podľa jeho slov nemožno hovoriť kam tento dialóg povedie, dôležité je, aby obe krajiny mohli hovoriť o pokroku, ktorý dosiahli a vypočuli si prípadné otázky a očakávania iných členských krajín, ktoré vytvárajú ďalší tlak na zlepšenie situácie v oblasti právneho štátu.

Na otázku, či ministri - mimo pripravenej pracovnej agendy - hovorili aj o možnosti, že Maďarsku bude odňatý výkon predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024, Mišík zdôraznil, že táto otázka nebola témou diskusií. "Samozrejme registrujeme, že je diskusia, ktorá prebieha o tom na pôde Európskeho parlamentu, ale o tom sme nehovorili," odkázal. A dodal, že Slovensko sa k tejto záležitosti vyjadrí, až keď sa dostane na rokovací stôl.

Viac o téme: IntegráciaUkrajinaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu