Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OSN varuje pred hladom na Haiti, v Sudáne a regióne Sahel

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí  na 77. Valnom zhromaždení OSN
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

RÍM - Haiti, Sudán a africký región Sahel patria medzi oblasti s najvyšším stupňom výstrahy OSN v súvislosti s potravinovou bezpečnosťou. Vyžaduje si to "naliehavé" opatrenia zo strany medzinárodného spoločenstva, varovali v pondelok potravinové organizácie. Informuje agentúra AFP.

Afganistan, Nigéria, Somálsko, Južný Sudán a Jemen zostávajú v najvyššom stupni pohotovosti. Teraz k nim pribudli Haiti, Sudán a krajiny Sahelu - Burkina Faso a Mali, uvádza sa v spoločnej správe Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetového potravinového programu (WFP), ktorý spadá tiež pod OSN.

Hrozia katastrofálne podmienky

Tento krok nasleduje po prísnych obmedzeniach pohybu osôb a tovaru v Burkine Faso a Mali, ktoré zasiahol džihád, ako aj na krízou zmietanom Haiti a po nedávnom vypuknutí konfliktu v Sudáne, uvádza sa v správe.

Vo všetkých ohniskách najvyššej úrovne sa nachádzajú "komunity, ktoré čelia alebo budú podľa prognóz čeliť hladu, alebo im hrozí, že sa dostanú do katastrofálnych podmienok", uvádza sa v správe. Tieto oblasti si zároveň vyžadujú "najnaliehavejšiu pozornosť".

El Niňo

Správa upozorňuje na riziko rozšírenia sudánskej krízy a uvádza, že klimatický jav El Niňo vyvoláva obavy z klimatických extrémov v zraniteľných krajinách na celom svete. El Niňo je rozsiahle oteplenie povrchových teplôt v strednej a východnej časti rovníkového Tichého oceánu. Správa upozorňuje, že "očakávaná zmena klimatických modelov bude mať závažné dôsledky pre viaceré ohniská".

Medzi tieto klimatické modely patria "podpriemerné dažde v suchom koridore Strednej Ameriky" a potenciálne "po sebe nasledujúce extrémne klimatické javy, ktoré zasiahnu oblasti Sahelu a Afrického rohu", uvádza sa v správe.

Viac o téme: HladOSNSudánHaitiSahel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu